fbpx

FRISS HÍREK

Ezt kell tenni, ha problémák lépnek fel a szervóhatás kapcsán

- Advertisement -

Az autó egy nagyszerű találmány, amelyet folyamatosan fejlesztettek az elmúlt évtizedek során. Az egyik legnagyszerűbb innováció annak idején a szervókormány feltalálása volt, amely jelentősen megkönnyítette a sofőrök életét. Ha megfelelő a szervóhatás, akkor sokkal könnyebb végrehajtani egy előzést, egy kikerülő manővert, nem beszélve a kanyarok bevételéről.

Idővel azonban megeshet, hogy a szervóhatás gyengülni kezd, esetleg mindkét irányban megszűnik. A legkellemetlenebb forgatókönyv az, ha mindezt menet közben éljük át. Fontos, hogy ebben az esetben is őrizzük meg a hidegvérünket, hiszen pánikra semmi ok. Kormányozni szervóhatás nélkül is lehet egy autót, csak nehezebb.

Magától nem fog megoldódni a probléma

A csodában nem érdemes bízni, ez nem olyan jellegű meghibásodás, ami magától meg fog javulni egyik pillanatról a másikra. Célszerű minél hamarabb felkeresni egy szakszervizt, például a Szervokormány javítás csapatát, akik tapasztalatuknak köszönhetően tudni fogják, hogy mi a legjobb megoldás a hiba orvoslására.

Ez szokott lenni a probléma forrása

Ha a szervószivattyú kopása elér egy kritikus szintet, akkor drasztikus mértékben gyengülhet a szervóhatás, vagy akár meg is szűnhet mindkét irányban. Persze az is fontos, hogy megfelelő legyen az olajszint, ám ha így is elégtelen vagy gyenge a szervó, akkor szinte biztosan ez áll a meghibásodás hátterében. Akár persze az is lehet, hogy az elszakadt ékszíj a ludas.

Hasonló cikkünk:  A kormány húsz százalék béremelést ígért az ápolóknak, de nem mindenki kapott ennyit

Így lehet megelőzni a szervószivattyú meghibásodását

A kormánymű sok esetben nem feltétlenül az elhasználódás következtében megy gajra, hanem a nem megfelelő használat következtében. Rengetegen nincsenek is tisztában azzal, hogy lehet szakszerűtlenül használni egy szervókormányt.

A végállásig kitekert kormánykerék jelentős mértékben megnövekedett terhelést okoz a szervószivattyú számára. Ilyenkor a rendszer nagyon gyorsan képes túlmelegedni, amelynek súlyos következményei lehetnek. Elveszíti a hidraulika folyadék a kenőképességét, így a felületek drasztikusan sérülhetnek.

Röviden és tömören összefoglalva, járó motorral úgy parkolni, hogy a kormánykereket teljesen, végállásig kitekerjük, erősen ellenjavallt. Ezzel ugyanis jelentős mértékben megrövidíthetjük a szervószivattyú élettartamát.

Mielőbb érdemes ajánlatot kérni a javításra

Ha már bekövetkezett a baj, nincs mit tenni, ajánlatot kell kérni egy szakszerviztől, amit a fenti linken keresztül könnyen meg lehet tenni. Kormányműjavítással ugyanis kizárólag szakszervizben foglalkoznak.

Mivel a kormánymű egy biztonságtechnikai berendezés, ezért semmiképp sem szabad házilag megpróbálni megbütykölni, vagy olyasvalakire bízni a dolgot, akinek nincs meg a kellő rutinja a feladat elvégzéséhez. A számlát mindenképp érdemes megőrizni a javításról, mivel a garancia csak ebben az esetben érvényesíthető biztosan.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...