fbpx

FRISS HÍREK

Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

- Advertisement -

A kormány két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi kórházi adósságot rendez, az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot júniusban utalhat az egészségügyi intézmények számláira – értesült a Népszava.

Az adósok szigorú megkötésekkel fizethetnek, ami azt jelenti, hogy az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni. Így az orvosieszköz-szállítók, és a gyógyszercégek megint hátrébb kerülhetnek a sorban. Ugyanakkor a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek oka az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok voltak.

Március végén az egészségügyi intézmények tartozása csaknem 110 milliárd forint volt. 2023-ban még átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már viszont havi 20 milliárddal.

Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke szerint a kórházi adósságok kezelése különösen nagy terhet jelent a gyógyszer-beszállítóknak. Tavaly év végén már csaknem 30 milliárd forintnyi gyógyszer árával tartoztak a kórházak a nagykereskedőknek. Ebből csak a lejárt tartozás mintegy 10-13 milliárd forint volt.

Hasonló cikkünk:  Júniusban indul az otthonfelújítási program, alapanyag van elég, szakember már kevésbé

A szakember hozzátette, hogy a tavaly év végi adósságkonszolidáció érdemben nem csökkentette ezt a tartozást. Az idei év elején pedig nagy ütemben tovább növekedett az elmaradás. Szerinte javíthatná a gyógyszerellátást, ha különböző szektorok – kormányzat, ellátók, beszállítók – együttműködnének.

Feller a gyógyszerhiányok kapcsán elmondta, hogy az elmúlt 12 hónapban 247 készítmény került fel a hiánycikkek listájára. Ha a hiány több országra is kiterjed, meglehetős kihívást jelent a beszerzés. A nehézségek ellenére Magyarországon a hiányok 33 százaléka kevesebb mint egy hónap alatt megoldódott. Ha az orvosok és a gyógyszerészek időben és egyértelmű tájékoztatást kaphatnának arról, mi a hiánycikk, azt mivel lehet helyettesíteni, és mire állítsák át a betegeket, akkor az megkönnyítené a gyógyszerhiányok megoldását, és megelőzhetőek lennének az extra felvásárlások – mondta a szakember.

Ha előáll egy hiány, a nagykereskedők alternatív beszerzési forrásokat keresnek, ezek a lehetőségek azonban jellemzően mindig drágábbak. A gyógyszereket alapesetben mindig a gyártótól vagy annak valamelyik képviselőjétől szerzik be a nagykereskedők, ám a hiányhelyzetben rászorulhatnak arra, hogy viszonteladótól vásároljanak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...