fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Megtartotta éves fórumát a kecskeméti Városi Civil Kerekasztal

- Advertisement -

Kacsóh Pongrác János vitéz ütemes toborzó dalával nyitották meg a Városházán az idei Városi Civil Fórumot, amelynek hallatán a jelenlévőkben olyan érzés támadhatott, mintha a daljátékkal is érzékeltetni akarták volna a kecskeméti civilek elmúlt évben mutatott aktivitását.  

Minden évben ilyenkor több mint 120-130 helyi civil szervezet képviselői gyűlnek össze, akik számot adnak a sport, a kultúra, a környezeti fenntarthatóság, az innováció, a szociális-és egészségügy terén, valamint a nyugdíjasokat érintő, önként vállalt és elvégzett feladataikról. Ezt követően érdeklődés szerint úgynevezett civil szakkerekasztalokat hoznak létre, amelynek feltétele, hogy minimum négy egyesület együttműködjön. Maguk közül egy, legfeljebb két főt választanak, akik delegáltként vesznek részt a szakkerekasztalok ernyőszervezete, a Városi Civil Szakkerekasztal (VCK) havi ülésén. A VCK új, soros elnökét néhány héten belül választják meg.

A délelőtt 9 órakor kezdődő programra a Városháza impozáns díszterme megtelt, ugyan Lévai Jánosné civil ügyekért felelős kormánypárti tanácsnok a köszöntő beszédében megjegyezte azt, hogy kevés fiatalt látott az egybegyűltek között. Kiemelte a képviselő, hogy civilnek lenni annyit jelent, mint önkéntesként dolgozni a közjóért. A kecskeméti civilek a város egész életének szinte minden területén ma már jelen vannak, akik a kultúra, a sport, a szociális, az oktatás és a nyugdíjas programokban nyújtanak elengedhetetlen segítséget – mondta a politikus.

Hasonló cikkünk:  Közösségi tér létrehozását tervezi Dobos József önkormányzati képviselő, a széchenyivárosiak öröme nem felhőtlen

Városi Civil Fórum a kecskeméti Városháza Dísztermében / Fotó: kecsup.hu

A Városi Civil Kerekasztal nevében Laczkó-Zsámboki Angéla köszöntette az önkénteseket. „Nem a szavak, inkább a tettek embere vagyok” – kezdte beszédét a soros elnök, aki a napokban jelentette be, hogy jelölteti magát a Fidesz színében a júniusi önkormányzati választáson (az eseményen egyébként nem láttunk ellenzéki képviselőket, a kormánypárti képviselők és képviselő-jelöltek közült többen is megjelentek, de a köszöntők után jórészt távoztak).

Laczkó-Zsámboki Angéla értékelte a VCK elmúlt évét, ennek során kitért arra is, hogy a kerekasztalok képviselői tizenegyszer tanácskoztak. Megköszönte az önkormányzat támogatását, és a helyi civil szférát képviselő, számos egyesületnek nyújtott segítséget. Hozzátette: az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezik a kecskeméti civilek közös ünnepét, a Civil Fórum eseményét.

Ezután került sor a civil szakkerekasztalok – az egészségügyi, a fenntartható fejlődés, az innovációs, a közművelődési és ismeretterjesztési, a kulturális, a szociális és a nyugdíjas – éves programjának ismertetésére. A fórum az új szakkerekasztalok megalakulásával ért véget.

Kőváriné dr. Bartha Ágnes ismerteti a fenntartható fejlődés szakkerekasztal éves programját / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...