fbpx
16.1 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A kecskeméti civil pályázatok kapcsán csak a civilek javaslata nem került a közgyűlés elé

- Advertisement -

A kecskeméti civil szervezetek városi költségvetésből történő támogatásáról ezentúl a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményezése után a polgármester dönt. A képviselő-testület erről azután határozott, hogy kormánypárti és ellenzéki képviselőkből álló „Civil Szervezeteket Támogató Munkacsoport” felállítását kezdeményezte az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért frakciója, amit a polgármester javaslatára a fentiek szerint módosítottak, és egyhangúlag elfogadtak a közgyűlésen. A civilek javaslata nem került a döntéshozók elé, akik régóta azt szeretnék elérni, hogy közvetlen részvételükkel kerüljön kialakításra a civil szektor támogatását szabályozó pályázati rendszer.

Az elmúlt öt évben többször is átalakították a civileknek szóló támogatási rendszert, aminek az újratervezésében több szakmai civil szakkerekasztal is jelezte részvételi szándékát, ahogyan arról a KecsUP-in is írtunk. A Városi Támogatási Program (VTP) 2011 és 2020 között működött körülbelül évi 100 millió forintból, amelyből többek között kultúra, ifjúságpolitika, idősügy támogatására létrejött helyi szervezeteket támogattak. Ettől független támogatási forma volt az úgynevezett választókerületi keret, ami fölött az egyéni képviselők rendelkeztek (2019-ben a 15 egyéni választókerület között összesen 84 millió forintot osztottak szét).

A 2019-es önkormányzati választást követően mindkét támogatást megszüntették, és helyettük létrehozták a két jóval alacsonyabb összegű: „választókerületi támogatási programot” (évi 54 millió forint 14 egyéni választókerületre bontva), illetve az évi 23 millió forintnyi civil támogatási alapot. Tavaly decemberben a közgyűlés a két keretet összevonta tisztán civil alapba, megszüntetve ezzel a választó-kerületenkénti támogatást.

Munkacsoport nem lesz, helyette a civilek pályázatairól a polgármester dönt a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményezése után 

Kopping Rita ismertette a Szövetség javaslatát, elmondta, paritásos alapon hat fős – három ellenzéki és három kormánypárti képviselőből álló – munkacsoportot javasolnak. „Teljesen átláthatatlan, nem tudjuk, hogyan lehet pályázni” – indokolta tervezetüket az ellenzéki politikus, aki arra vonatkozóan tett fel kérdést, hogy tudomása szerint már valamilyen módon igénybe lehetett venni a civil szervezetek támogatására létrehozott alapot – ide került átcsoportosításra a megszüntetett választókerületi keret – amire a képviselők nem látnak rá; és arról sincs információjuk, hogy milyen civil szervezetek kaptak támogatást.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt a Hunyadi Pódium vendége

Leviczky Cirill fideszes politikus kért szót, akinek azzal volt kifogása, hogy egyáltalán napirendre kerülhetett a munkacsoport felállításáról szóló kezdeményezés. Értelmezése szerint ugyanis az SZMSZ alapján „ilyen munkacsoport létrehozására nincsen lehetőség”. Hozzátette: az ellenzéki képviselők „a következő ülésen próbálkozzanak újra, hátha sikerül”.

A tanácskozás ezen a ponton nem szakadt meg, arról ugyanis a képviselők az ülés elején szavaztak, és a napirendi pontok valamelyike ellen egyetlen képviselő sem emelt kifogást.

A szót ezután Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vette magához. „Nekem is voltak kérdéseim azzal kapcsolatosan, hogy mennyi pénz lett ebből az alapból elköltve, és hogyan lehetett pályázni. Én azt nem tartom egy túl jó dolognak” – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: a Városi Támogatási Program (VTP) azért került eltörlésre, mert csak csekély összeggel tudták támogatni a civil szervezeteket az elmúlt években. Tavaly decemberében pedig azért javasolta a választókerületi keret megszüntetését, mert abból zömében a választókerületekben működő civil szervezetek támogatására fordították a forrást. Ami tehát változik, hogy ezután „nem a képviselőtől jön be, hanem magától a civil szervezettől jön be a kérelem” és ezt a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményezi – érvelt Szemereyné.

A javaslatot támogatta a Szövetség frakció nevében Király József képviselő is, aki azt még hozzáfűzte, javasolt a választókerületi képviselőkkel is előtte konzultálni.

A közgyűlés tartózkodás nélkül, 19 igen szavazattal elfogadta a polgármester módosító javaslatát. A kecskeméti civil szervezetek városi költségvetésből történő támogatásáról ezután a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményezése után a polgármester dönt.

Kapcsolódó írásunk:

Tízmilliókkal csökkent a kecskeméti civileknek szóló önkormányzati támogatások mértéke

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...