fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Kitiltaná az autókat a belvárosból a Szakszervezet

- Advertisement -

Sárga mellényes, szájmaszkos biciklisek gyülekeztek pénteken sötétedéskor a főtéren. A Szakszervezet – így nevezték magukat. Azért jöttek össze, hogy egy kerékpáros menettel felhívják a figyelmet arra, hogy jobb lenne, ha a belvárosban nem közlekednének a levegőt szennyező autók. Egy kiadványt is osztogattak „Kié legyen a belváros?” címmel. Ebben arra hivatkoznak, hogy Kecskemét levegője nem éppen egészséges. Majd felsorolják az egészséges utca kritériumait egy brit közlekedési szakértő mentén. E szerint ilyen utca az, ahol:

  • mindenki otthon érzi magát
  • tiszta a levegő
  • vannak árnyékos és védett helyek
  • van hol megállni és megpihenni
  • nem túl hangos
  • van mit csinálni
  • az ember jól érzi magát
  • az ember biztonságban érzi magát
  • az ember szívesen sétál itt
  • egyszerű átkelni az úton

Ezeken felbátorodva a szervezők azt kérdezték többször is a biciklisektől, hogy „Kit tiltsunk ki a belvárosból? Az autóforgalmat, vagy a szelíd gyalogosokat és kerékpárosokat?”

„Az autósokat!” – hangzott a válasz.

Az összegyűltek úgy képzelik el például a Petőfi utcát, hogy az egy fás és árnyas sétány. A buszpályaudvar helyett játszótért látnának szívesen boldog gyerekekkel. A Rákóczi utat és a főteret szerves egységben gondolják, amelyet nem kereszteznek autók. A könyvtár előtt pedig nagy fákkal egy parkot álmondtak meg, ahol padokon lehetne olvasni a kikölcsönzött könyveket.

Hasonló cikkünk:  Másodfokon is vesztett a hiros.hu a jobbikos képviselő által indított sajtó-helyreigazítási perben

Káromkodások között tekertek

Hogy véleményüket nyomatékosítsák, elindultak és tettek két kört a körúton. Persze a közlekedők ennek nem örültek túlzottan, igaz nem tudták mi végre az akció.

Az autósok bosszankodása aztán a rendőrség előtti körforgalomban csúcsosodott ki, ahol a mintegy 100 kerékpáros megtett néhány kört. Ez ugyan nem szabálytalan, de néhány autós nem volt türelmes és dudált. A mérgesebbek száját a lehúzott ablakon keresztül elhagyta egy k.rva anyátok, f.sszopók, hülye b.zik. kiabálás. Egy szolídabb pillanatról készítettünk egy vidót.

Kétségtelenül idegesítő lehetett a körözés, miközben mindenki sietett haza vagy a gyerekért az iskolába. Ugyanakkor a kerékpárosok meg azért lehetnek dühösek (és azok is), hogy túl sok a füstölgő jármű ott, ahol ők tekernek, és kénytelenek beszívni a benzingőzt vagy a gázolaj füstjét. Ha úgy tetszik 1:1 az állás.

Mindezek ellenére nem volt semmi gond, incidens. A tervezett túra után mindenki ment, amerre a dolga hívta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...