Emelkedik a sonka ára, ráadásul az ágazati szakemberek szerint nem 1-2 százalékról van szó, hanem ennél nagyobb mértékű áremelés várható – írja a Népszava. Idén eddig a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek. Ebből a termékcsoportból éves szinten 7-8 ezer tonnát forgalmaznak a kereskedők, ennek nagyjából az egyharmadát vásárolják meg a fogyasztók a húsvéti ünnepekre. Az áremelkedések miatt az ágazat a tavalyi mintegy 13 milliárd forintos árbevétel helyett akár 15 milliárd forintra számíthat.
Az áremelkedések szorosan kapcsolódnak az élősertés árak alakulásához. Az önköltség nagyjából kétharmada a takarmányáraktól függ, amelyek március elejéig átlagosan 50 százalékkal drágultak a múlt évihez képest. Ez önmagában is megdrágítja a feldolgozott árukat. A gyenge forint, az energiaárak. Illetve a járvány miatt bevezetett intézkedések, védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek, egyéb felszerelések is emelték az önköltséget.