fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. március 2., szombat

FRISS HÍREK

Egyre többet költenek a magyar autósok üzemanyagra

- Advertisement -

Egyre többet autóznak a magyarok: tavaly a 30-59 évesek 73 százaléka használta rendszeresen autóját, az üzemanyagszámla pedig havonta átlagosan 22 ezer forintra ugrott – derült ki a K&H biztos jövő felméréséből.

Az előző két évben nagyot nőtt az autóhasználók tábora a felmérés szerint: 2018-ban ugyanis a 30-59 éves magyarok 73 százaléka hetente többször ült kocsiba, szemben a 2017-ben mért 71 százalékkal, illetve a 2016-os 60 százalékkal.

A férfiak 82 százaléka autózik rendszeresen, a nőknek azonban csak a 65 százaléka. Az országon belüli különbségeket jól mutatja, hogy a fővárosban a rendszeresen autózók aránya 60 százalék alatti, a nyugati országrészben viszont meghaladja a 80 százalékot.

Nagyot nőtt a benzinszámla

A megkérdezettek átlagosan 13 éves autókkal közlekednek, ez valamivel alacsonyabb a hivatalos KSH-adatnál, amely szerint a magyarországi személyautók átlagosan több mint 14 évesek. Az autók életkorában komoly eltérések vannak az országon belül: a keleti országrészben élők 49 százaléka több mint 15 éves kocsival autózik, ezzel szemben a fővárosban az autósok mindössze 29 százalékánál jött ki a 15 évet meghaladó átlag.

Az autósok 2018-ban havonta átlagosan 22 ezer forintot költöttek üzemanyagra, ez 12 százalékkal töb a 2017-esnél és lényegében megegyezik az üzemanyagok drágulásával – derül ki a felmérésből. A KSH-adatok szerint ugyanis 2018-ban a benzin átlagára 381 forint volt, a gázolajé pedig 395 forintot tett ki, ez 7, illetve 11 százalékos emelkedés éves összevetésben.

Hasonló cikkünk:  Megnépszavaztatná a szegedi BYD-gyárat a Jobbik–Konzervatívok

Az autósok 19 százaléka havonta 20-30 ezer forintért vásárolt tavaly üzemanyagot, 13 százalékuk 30-50 ezer forintot tankol el, és 7 százalékos azoknak az aránya, akik több mint 50 ezer forintot hagytak a benzinkutakon egy-egy hónapban.

Egy év alatt egyébként a megkérdezett autósok átlagosan 16 ezer kilométert vezetnek, ami lényegében megegyezik a 2017-es adatokkal. A férfiak továbbra is sokkal többet (átlagosan évi 20 ezer kilométert) vezetnek mint a nők (12 ezer kilométer).

Ezek a fő veszélyek

Arra is rákérdeztek, hogy mitől tartanak leginkább az autósok. A válaszok alapján az érintettek döntő része (86 százalék) azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy valaki más sérülést okoz az autójukban. A kocsifeltörést a megkérdezettek 62 százaléka mondta reális veszélynek, 61 százalékuk szerint pedig félő, hogy belföldi úton lerobban az autó.

Többségben vannak azok is, akik attól tartanak, hogy saját hibájukból törik össze az autót. Ez a nőkre jellemzőbb, 61 százalékukra igaz, a férfiaknál 52 százalékos az arány. Viszont jóval kevesebben félnek attól, hogy ők okoznának másnak kárt, arányuk mindössze 52 százalék.

A kutatásban 500 fő vett részt. Az adatfelvétel 2018. november 16-27. között zajlott.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...