fbpx

FRISS HÍREK

Orbán: az EU-s csomag fele sem kell – az egyetemeken és a vízgazdálkodáson is spórolhatnak

- Advertisement -
  • Orbán Viktor azt mondta néhány napja, hogy lényegében rendezett minden pénzügyi kérdés az Uniós gazdaságélénkítő csomag magyar felhasználása körül.
  • Orbán váratlanul közölte Ursula von der Leyennel, hogy a felkínált keretnek csak 43 százaléka kell egyelőre.
  • A hitelből és vissza nem térítendő támogatásból ugyanis csak az utóbbi részére ad be tervet a magyar kormány. Mindeközben többezer kínai és orosz hitelt vett fel az Orbán-kormány az elmúlt években.
  • Az egyetemi fejlesztések lehetnek a legnagyobb áldozatai az utolsó napokban radikálisan megkurtított tervezgetésnek.
A hazai egyetemek nyertesei lesznek az Unió helyreállítási alapjának, a Magyarországnak juttatott 5800 milliárd forintból 1500 milliárdot ezen intézmények használhatnak fel fejlesztésekre 2021 és 2026 között a kormány döntésének köszönhetően – mondta az innovációs és technológiai miniszter néhány hete.
Legalábbis ez volt az a kormányzati kommunikáció, amikor az állami egyetemeket magánalapítványokba történő átalakítása mellett a kormányzati szereplők és az egyetemek vezetői azzal érveltek, hogy sokkal könnyebb lesz pályázati pénzeket megszerezni a fejlesztésekhez. Arról, hogy a pályázati forrásból az a néhány állami fenntartású egyetem ugyanúgy részesülhet, mint az alapítványiak, szinte szó sem esett, emlékeztet a szeged.hu.

Orbán Viktor Brüsszelben: a felkínált pénz fele sem kell

A magyar kormány tavaly ősz óta dolgozik azon a terven, hogy mire költené az EU gazdaságélénkítő csomagjából járó pénzt, a terveket a tagállamoknak április 30-ig kell leadniuk. Magyarországnak mintegy 5800 milliárd forint jár. A pénzt azonban bizonyos ajánlások mentén kell elkölteni, mint az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése, a leszakadt társadalmi rétegek integrációja, mind különösen fontos témák.

Most tényleg a Fidesz kezére kerül a Színművészeti? / Fotó: index.hu

Orbán Viktor múlt hét pénteken, még mielőtt elutazott volna Brüsszelbe, azt mondta a Kossuth Rádióban, nem azért megy találkozni Ursula von der Leyennel, hogy a csomag elköltéséről beszélgessenek, mert lényegében a pénzügyi kérdések rendezettnek tekinthetők. „Van három-négy ügy, ami nyitva van, ezeket majd a szakértők lezárják” – fogalmazott a miniszterelnök.
Orbán Viktor váratlanul viszont azzal nyitott Brüsszelben, amiről a 444.hu is ír, hogy

a Magyarországnak járó 5800 milliárd forintos csomagból csak 2500 milliárd forintnyit akar a kormánya egyelőre lehívni, vagyis a teljes keret nem egészen 43 százalékát.

Az EU-s hitel nem, de az orosz és a kínai hitel jó

Az EU-s csomagból visszautasított 3300 milliárd forintnyi keret kedvezményes hitel lett volna, amit alacsony kamatra és hosszú törlesztési időre vehetett volna fel az Orbán-kormány. Ehelyett Magyarország csak a vissza nem térítendő támogatásnak számító 2500 milliárdra tart igényt.
Mindez azért ellentmondásos, mert 2010 óta az Orbán-kormány többször is felvett piaci alapon nagyobb hiteleket.

A kormány tavaly piaci alapon vett fel 2300 milliárd forintnyi devizahitelt. Ezen felül ott van a Paks2-re 2014-ben megkötött 3300 milliárd forintnyi orosz hitelkeret. Majd továbbá a Budapest–Belgrád-vasútra felvett közel 500 milliárd forintnyi, illetve a Fudan Egyetem budapesti kampuszára még további 400 milliárd forintnyi kínai hitel.

Tehát az látszik, hogy a magyar kormányban az elmúlt néhány évben nem volt elvi ellenállás a hitelekkel szemben. Ellenkezőleg. Az egykor még atlantista Fidesz nemcsak világpolitikai oldalt cserélt, de mára lényegében feladva nemzeti szuverenista álláspontját Magyarországot pénzügyileg a keleti nagyhatalmakhoz kötötte.
Ezt a változást ugyan nem minden fideszes politikus érzékeli, amint az látható a kecskeméti önkormányzati képviselő esetében, Lévai Jánosnénál is, aki az alábbi üzenettel köszönti a Fidesz szavazóit.

Az egyetemekre és a vízgazdálkodásra szánt kereten húzhatják a legnagyobbat

A magyar kormány az új, szűkített tervben leginkább az egyetemek fejlesztésére szánt összegből vesz el, ami eredetileg több mint ezermilliárdos tétel lett volna. Itt azonban várható volt, hogy a Bizottság beleköt az egyetemek privatizációjába
– éppen ezen a héten szavaz a parlament a hazai egyetemek túlnyomó részének alapítványi kézbe adásáról, írja a 444.hu. Ha az egyetemekre nem kér annyi pénzt a kormány, akkor máris megúszott egy fontos és politikai szempontból érzékeny vitát a Bizottsággal.
További ágazatokon is spórolna a kormány, egyes információk szerint a vízgazdálkodásra szánt bő 160 milliárdos keretet is alaposan meghúzhatja a magyar kormány. Ez alapvetően öntözéses rendszerek kiépítéséről szólt volna. Itt a vita a Bizottsággal környezetvédelmi kérdéseken ment a magyar fél szerint, hiszen a tervek elfogadásának egyik alapfeltétele, hogy olyan beruházást nem lehet finanszírozni, ami a klímavédelmi célokat veszélyezteti, vagy árt a környezetnek: a magyar öntözési tervet elvi szinten Brüsszelben nem vitatták, inkább a kivitelezés módjával lehetett baj.
A vitatott témák között volt, hogy az orvosok idén megemelt fizetésére el lehet-e költeni jó 300 milliárd forintot a keretből. Gulyás Gergely nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy ez a magyar igény át fog menni a Bizottságon, annak ellenére is, hogy a főszabály szerint a költségvetési lyukak tömködésére nem lehet költeni az EU-s támogatásokból.
A magyar terv leadása napokon belül várható, utána a Bizottságnak két hónapja lesz átvizsgálni, és ajánlást tenni a tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak, hogy elfogadják-e.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...