Vigyázó szemetek Törökországra vessétek!

forrás: zoom.hu

Kicsit kiforgattuk Batsányi mondatát, amely így hangzott eredetileg: „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!”  A francia forradalom váltotta ki belőle ezt a gondolatot.

Most pedig érdemes lehet Törökországra figyelnünk. Ahol most választások voltak és a magát bebetonozni igyekvő ( és eléggé megvalósító ) Erdogan elnök megroggyant. Meg ugyan nem  bukott, de óriási pofonba szaladt bele. Pártja ugyanis elvesztett fontos nagyvárosokat. Ezeket az ellenzék fogja vezetni.

Erdogan évek óta erősíti autokratikus rendszerét. Ömlik a propaganda az állami sajtóban, ellenzéki alig van. Újságírók és civilek ezrei vannak börtönben, fiatalokat tartóztatnak le, ha kritizálják az elnököt. Még azt is elérte, hogy a törvény mondja ki: aki a köztársasági elnök, az vezeti a kormányt is. Majd előrehozta gyorsan az államfőválasztást, amit meg is nyert. Így minden hatalom a kezében összpontosult.

Úgy tűnik azonban, hiába minden igyekezet a diktatúra irányába, a bátor török nép elment szavazni és megbuktatta Erdogant Ankarában, tehát a fővárosban, és az ország gazdasági és kulturális fővárosában Isztambulban. Valamint még több fontosabb városban.

Hasonló cikkünk:  Egyre több az újfajta hirdetőtábla a belvárosban, de keveset tudni róluk

Ettől ugyan nem bukott meg, de jelzésértékű lehet a világnak, nekünk magyaroknak és főként az ottani millióknak, akik nem kedvelik Erdogan rendszerét. A repedések már látszódnak a gránitszilárdságú sziklaszilárd betonfalon, amelynek tetején, úgy látszott, magabiztos talapzaton áll Erdogan.

A tanulság pedig egyértelmű: propagandával lehet rövid távon hatalmat szerezni és megtartani, de hosszabb távon ez nem feltétlenül elég a valóság elnyomásához. Mert jön a nép, amelynek hirtelen kinyílik a szeme és ellene szavaz.

Orbán Viktor egyébként szívesen parolázik Erdogánnal, csak aztán török kollégája nehogy úgy járjon, mint néhány más vezető, akik megbuktak a választáson, miután találkoztak Orbán Viktorral.

Tavaly októberben Erdogan Budapestre látogatott, akkor Orbán Viktor ezt mondta jelenlétében Gül Baba felújított síremlékénél:

Gül Baba „azon daliás korszak szülötte volt, amikor nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”.

Azokban a „daliás”  időkben magyarok millióit ölték meg, és akkoriban -történészek szerint- az ország visszafejlődött, Európa szélére sodródott.

A síremléktől 1 km-re van a Törökvész út, vajon arra szállították-e Erdogant?