fbpx

FRISS HÍREK

A nagy európai parlamenti frakciók és több gimnázium is tiltakoztak a státusztörvény ellen

- Advertisement -

Nagy lépést tehettek az európai parlamenti frakciók (az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, az Újítsuk meg Európát, az Egységes Európai Baloldal és a Zöldek – Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja), amikor levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez: a magyar státusztörvény és a benne foglalt „whistleblower directive” ellen tiltakozva. A levél célja, hogy a magyar kormány ne tudja uniós támogatásból tovább rombolni a demokráciát és a közoktatás helyzetét.

Közleményükben a frakciók aggasztónak tartják a törvénytervezetet és az új minősítési rendszert, mert az szerintük drasztikusan korlátozná a tanárok alapvető jogait, véleménynyilvánítási szabadságát, csökkentené szakmai autonómiájukat és drasztikusan csorbítaná munkavállalói jogaikat, beleértve a sztrájkjogot is.

„Ez nemcsak több mint százezer tanárra, hanem több mint 1,3 millió gyermek minőségi oktatáshoz való jogára is súlyos hatással lesz” – írják.

A státusztörvény a szakmai szervezetek szerint az eddiginél is jobban kizsákmányolná a pedagógusokat a napi munkaidő nyolc óráról tizenkettőre emelésével, elvenné a nevelőtestület szakmai szabadságát – az iskolák, óvodák nem dönthetnek a saját működési rendjükről, pedagógiai programjukról, és az éves munkatervükről sem -, megtiltaná a pedagógusoknak, hogy a közoktatás állapotát kritizálják – akár fegyelmi eljárás is indulhat ellenük ezért.

Technikai eszközökkel is ellenőrizhetné a tanárok magatartását a fenntartó, a felmondási idő két hónapról hat hónapra emelésével röghöz kötné a pedagógusokat, lecsökkentené a szabadságokat, és a túl széles bérsávokkal nem oldaná meg a bérkérdést sem.

Hasonló cikkünk:  Szájer József helyet kapott a Politico tablóján, amin a legemlékezetesebb európai képviselők szerepelnek

„Nem vagyunk jobbágyok, és nem is akarunk azok lenni! Teljes egészében elutasítjuk a 2023 júniusában bevezetni tervezett státusztörvényt” – írták egy Facebook-bejegyzésben Orbán Viktor egykori gimnáziumának tanárai, amelyben a tiltakozók arcát kitakarták.

A Belügyminisztérium béremelés és egyszerűsített előmenetel ígéretével igyekszik csillapítani a tiltakozó pedagógusokat, eközben a tárca a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és az Európai Uniót próbálja hitelteleníteni, szerintük sajnálatos, hogy a szakszervezet:

„Továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez” ahelyett, hogy „szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyerekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét” – áll a közleményükben.

Kiszámíthatóbbá válik a tanév az új felmondási szabályokkal a gyerekek és a szülők számára – magyaráz a minisztérium. A törvényjavaslatot ígéretük szerint azután terjesztik a kormány elé, hogy tárgyaltak az érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Pedagógus Karral és az Országos Köznevelési Tanáccsal.

„Aki jobban tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet”, írják, majd hozzáteszik, hogy „az idei pedagógus-béremeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik” – utalva itt a jogállamisági feltételek nem teljesülése miatt befagyasztott uniós forrásokra.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...