fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. október 18., péntek

FRISS HÍREK

Minden, amit a tanárok 2024-es béremelésről tudni kell

- Advertisement -

Január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál, pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál, mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb. A pályakezdő gyakornokok fizetése a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A pontosság kedvéért ezek bruttó összegek.

A rendeletekhez kapcsolódó kormányhatározat kimondja, hogy „az Európai Bizottság jogi állásfoglalása birtokában a tanárbéremelés végrehajtása biztosítható” és 2024. január 1-jére visszamenőleg az érintett tanárok átlagos illetményének el kell érnie „a felsőfokú végzettségűek 2024. évre várható átlagbéréhez viszonyított arányának legalább a 71,8 százalékát”.

Hogy ezt a kormány teljesítse az oktatásért felelős belügyminisztert azzal bízta meg, hogy az állami fenntartású köznevelési intézményekben foglalkoztatott tanárok számára biztosítson átlagos 32,2 százalékos béremelést. A bejelentést követően máris elindult a pedagógus szakszervezetek közösségi oldalán a vita, hogy vajon mindenkinek emelkedik-e a fizetése több mint 30 százalékkal, vagy lesz, aki többet kap, és lesz, aki kevesebbet.

A tanárbéremelés koncepciója még egyeztetés alatt áll

A pedagógus-béremelés szabályrendszerének érdekessége, hogy a tanárbéremelés koncepció, amire a jogszabályok épülnek, szintén december 29-én került fel a Belügyminisztérium hivatalos oldalára társadalmi egyeztetés céljából – írja a Portfolio.hu. Ez a dokumentum szintén leszögezi: a kormány célja, hogy 2024-ben a pedagógus átlagbér elérje a diplomás átlagbér 71,8 százalékát.

Hasonló cikkünk:  A kórházak adósságát idén már kétszer is rendezték, őszre mégis újabb rekordtartozás jöhet össze

Magyarázatként 2023-ban körülbelül 508.717 forintos pedagógus átlagbérre lehet számítani, míg a diplomás átlagbér előzetesen kalkulált értéke 849.060 forint. Utóbbival a kormány úgy számol, hogy 2024-ben ez 936.513 forintra emelkedik, és ehhez szükséges a pedagógus átlagbért legalább 672.416 forintra emelni. „Ennek érdekében 2024. január 1-jétől átlagosan 32,2 %-os illetményemelést kell biztosítani a pedagógusoknak, valamint a gyermekvédelmi intézményekben pedagógusmunkakörben foglalkoztatottak számára” – olvasható a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetben.

A kormány eredetileg jövőre 10%-os béremelést hajtott volna végre, viszont a tervezettnél magasabb béremelést azt teszi lehetővé, hogy hamarosan megérkeznek az uniós pénzek. Ezzel összefüggésben a pedagógusi illetmény alsó határára is új összegeket határoznak meg:

A bérek emelésének további eszközeként a kormány azt is tervezi, ha a pedagógusnak három munkában töltött éven át nem emelkedne a fizetése – a magasabb fokozatba történő átsorolásból vagy a teljesítményértékelés eredményeként magasabb összegű illetmény megállapításától eltekintve –, akkor a havi illetményét legalább 2,5%-kal kell emelni.

(HVG, Magyar Közlöny, Portfolio.hu, kormany.hu) 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elhalasztják a kecskeméti buszok újraszámozását

Dr. Homoki Tamás alpolgármester Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2024. október 17-én tartott ülésén elfogadta, hogy halasszák el a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...