fbpx
23 C
Kecskemét
2024. október 8., kedd

FRISS HÍREK

Alakuló ülést tartott a kecskeméti közgyűlés – 2029-ig vezetik a várost

- Advertisement -

Október 8-án 14 órától tartotta alakuló ülését az új kecskeméti közgyűlés. Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében a 2024. június 9-én megtartott helyi önkormányzati választáson mandátumot nyert képviselők kivételesen 5 év helyett 4,5 évig – 2024. októbertől 2029. májusig – töltik be tisztségüket. Döntöttek az alpolgármesterekről, a szakbizottsági tagokról és a fizetésekről. Ismertette programját a polgármester. A közgyűlésben két frakció alakult. 

Rögtön az első pontban módosították a képviselő-testület működési szabályzatát. Például a közgyűlés többsége megszavazta a napirend előtti felszólalás megszüntetését, helyette napirend utániak lesznek majd.

Kopping Rita ellenzéki képviselő kért szót, elmondta, hogy a helyi közügyekben a napirend előtti hozzászólás a képviseleti demokrácia egyik alappillére. 2014 előtt bármelyik képviselő hozzászólhatott három percben napirend előtt, 2019 után már csak egy fő frakciónként. „Harmincnégy évvel a rendszerváltozás után eljutottunk oda, hogy az előttünk lévő módosított SZMSZ tervezet ezt a lehetőséget elveszi tőlünk. Csorbulnak a képviselői jogaink, frakciónk ezt nem tudja elfogadni”.

Leviczky Cirill kormpánypárti képviselő reagált Koppingra: valóban kikerült a napirend előtti hozzászólás lehetősége az SZMSZ-ből. Ennek a filozófiája az volt, hogy dolgozni szeretnének, a közgyűlési munka méltó hangnemben történjen, és ne országos politikai ügyekre koncentráljanak. Hozzátette: minden képviselőnek lehetősége van napirend után elmondani a gondolatait a kecskeméti ügyekkel kapcsolatosan.

Visszaállították azonban a legalább évi kétszeri közmeghallgatást, amit egyre csökkentettek még 2021-ben, ám az nem változna, hogy az előadni kívánt kérdést és/vagy javaslatot a közmeghallgatás előtt írásban kell a jegyzőhöz benyújtani (postán vagy e-mailben). Egyetlen könnyítés, hogy ezentúl nem 10, hanem legalább 3 nappal előtte.

A Fidesz-KDNP és a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselőinek 18 igen szavazatával és 3 tartózkodás (Dobos József, Hódi Zsuzsanna, Kordik Szabolcs) mellett fogadta el a közgyűlés az új SZMSZ-t.

A közgyűlés működését szabályozó önkormányzati rendelet (SZMSZ) tartalmaz minden olyan előírást, ami feltétele a testület törvényes működésének (tanácskozás rendje, nyilvánosság biztosítása, döntéshozatali eljárás), mik az önkormányzati tisztségviselők jogai és kötelezettségei, a közgyűlés mellett milyen szakbizottságok működnek, hány alpolgármestere és tanácsnoka van Kecskemétnek.

Kényelmes többségben a kormánypártok

A Fidesz-KDNP és a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelentette be, hogy önálló frakciót alakít a közgyűlésben – erre a képviselőknek két főtől van lehetőségük. A kormánypárti képviselőket Leviczky Cirill vezeti, helyettesei Fekete Gábor, Nemcsik Mátyás és az újonnan megválasztott Laczkó-Zsámboki Angéla. A frakcióvezető röviden szólt: „azzal a felelősséggel indulunk ennek a munkának, hogy a felelősség a többséget terheli, ennek a terhét szeretnénk vállalni” és „ne vonjuk kétségbe azt, hogy a másik fél jobbító szándék megfogalmazásával mondja el a gondolatait„.

Az öt fős ellenzéki frakciót Király József vezeti, helyettese Siposné Bodrozsán Alexandra. A szocialista politikus elmondta, fontosnak tartják az olyan értékeket, mint az igazság érvényesítése, az összetartozás, a szolidaritás erősítése, a demokratikus értékek megőrzése, melyekre az utóbbi időben egyre nagyobb szükség mutatkozik. „Kiállunk a tiszta közéletért, az átlátható városi gazdálkodásért, és reméljük, hogy ezen szándékunk meghallgatásra talál a városvezető kormánypárt részéről is” – mondta a belváros önkormányzati képviselője.

Hasonló cikkünk:  Rádőlt a fa a kecskeméti családra, aminek kivágását közel fél éve kérik

A kecskeméti közgyűlés tagjainak száma 21 fő – 20 képviselő és a polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia.

A Fidesz-KDNP frakciójában 12 képviselő foglal helyet.
2. egyéni választókerület képviselője: Papp Zoltán
3. evk.: Nemcsik Mátyás
4. evk.: Gál Zsombor
5. evk.: Szamler László
6. evk.: Laczkó-Zsámboki Angéla
9. evk.: Jánosi István
10. evk.: Pászti András
11. evk.: Lévai Jánosné
12. evk.: Sipos László
13. evk.: Leviczky Cirill
14. evk.: Fekete Gábor

A Fidesz-KDNP kompenzációs listájáról Engert Jakabné nyert mandátumot.

Fidesz-KDNP frakció a kecskeméti alakuló közgyűlésen 2024. október 8-án / Fotó: Hraskó István

Az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület – DK – LMP-Zöldek – MSZP – Párbeszéd- Zöldek formáció 5 mandátumot nyert, hármat egyéniben és kettőt listáról.
1. egyéni választókerület képviselője: Siposné Bodrozsán Alexandra
7. evk.: Tóth Szilárd
8. evk.: Király József
A Szövetség kompenzációs listájáról Kopping Rita és Gyuris Dávid jutott mandátumhoz.

Szövetség a Hírös a Városért Egyesület frakció a kecskeméti alakuló közgyűlésen 2024. október 8-án / Fotó: Hraskó István

A kompenzációs listáról további három megválasztott képviselő a közgyűlés tagja, ők a következők:
Dobos József – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Hódi Zsuzsanna – Mi Hazánk
Kordik Szabolcs – Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Öt alpolgármester és öt tanácsnok

Az SZMSZ módosítását követően – miután a második napirendi pontban ismertette programját a polgármester – választották meg az alpolgármestereket. Kilétük nem volt titok már az alakuló ülés előtt sem – a KecsUP a múlt heti írásában beszámolt, hogy öt kormánypárti alpolgármestert választanak. Szemereyné javaslata szerint egyikük Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum korábbi főszerkesztője, aki 2020 és 2023 között az M5 csatorna igazgatója volt, idén június 1-jétől pedig Mikulás Ferencet váltotta a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetői tisztségében. A további megnevezettek: Engert Jakabné, Homoki Tamás, Gaál József és Fekete Gábor. Úgy tudjuk, ha megválasztják Bán Jánost és az ügyvédként praktizáló Fekete Gábort, egyaránt összeférhetetlenség alakul ki civil munkájukkal.

Az alakuló ülés további részleteiről külön cikkekben fogunk beszámolni portálunkon. Szó lesz: mennyi a képviselők, a tanácsnokok, az alpolgármesterek tiszteletdíja, kik vezetik a közgyűlés állandó bizottságait, kik lesznek a tagjai, valamint mi lesz a feladatuk a három kormánypárti és két ellenzéki tanácsnoknak.

A hivatalos ülés 16 órakor átalakult ünnepi üléssé, amelyen esküt tettek a képviselők, a polgármester, az alpolgármesterek és a bizottságok nem képviselő tagjai. Az eskütételt megnézheti a KecsUP Facebook oldalán ide kattintva.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...