fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. október 18., péntek

FRISS HÍREK

Első fokon vesztett Pankotai Lili a volt iskolájával szemben indított perben

- Advertisement -

Pankotai Lili első fokon elvesztette a pert volt iskolájával, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziummal szemben, amit azért indított, mert állítása szerint zaklatták és megkülönböztetés érte az iskolájában a politikai véleménye miatt. A bírósági határozat nem jogerős.

Pankotai Lili 2022. október 23-án, egy budapesti tüntetésen elmondott slam poetry beszédével lett ismert országszerte. A lány önként távozott nem sokkal a beszéd után az iskolából, miután az intézmény igazgatója nyilvánosan elhatárolódott tőle, valamint folyamatos érzelmi nyomás alá került. A Pécsi Törvényszék nem találta megalapozottnak azt, hogy a Nagy Lajos Gimnázium megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát azzal a hadjárattal, ami miatt a diák az érettségi évében kényszerült iskolaváltásra.

Pankotait a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli a 2023-ban indított eljárásban, a szervezet jogásza az ítélet után elmondta, hogy nem értenek egyet a bíróság döntésével, ezért fellebbeznek és tovább viszik az ügyet. A TASZ közleményében így értékelte a bíróság döntését:

„A bíróság a politikai véleménynyilvánítást nagyon szűken értelmezte, és miután talált formális okot arra, ahogy az iskola Pankotai Lilivel bánt, azt már nem vizsgálta, hogy emellett volt-e szó zaklatásról. Ez az ítélet azért szomorú, mert nem szab annak gátat, hogy az iskolák elbátortalanítsák a diákjaikat a közéleti részvételtől” – idézi a közlemény Zeller Juditot, a TASZ jogászát.

Hasonló cikkünk:  Felgyorsult a népességfogyás Magyarországon

A közlemény felidézi azt is, hogyan bántak a diákkal az iskolában:

„Előfordult, hogy Lilit az osztályfőnöke kiküldte az óráról,  illetve hogy a beszéd kapcsán kialakult helyzetre hivatkozva lemondta az esedékes osztálykirándulást. A legsúlyosabb eset pedig az volt, amikor az iskola igazgatója felmérést végzett a tanárok körében, hogy szeretnék-e a továbbiakban is tanítani a végzős diákot, majd közölte a lánnyal, hogy egy kivételével a tanárai a jövőben nem szeretnének vele együttműködni.”

A bíróság első fokon nem találta megalapozottnak azt, hogy az iskola megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát, a törvényszék álláspontja szerint nem történt jogsértés. Az ítélet többek között arra hivatkozott, hogy Pankotai Lili felszólalása nem volt egészében politikai vélemény, emiatt pedig nem élvezi a politikai véleményekre vonatkozó jogi védelmet.

A TASZ kiemelte, azzal hogy vállalták Pankotai Lili képviseletét, nemcsak mellette, hanem egy szabadabb és egyenlőbb oktatás mellett is kiállnak.

via Szabad Pécs

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elhalasztják a kecskeméti buszok újraszámozását

Dr. Homoki Tamás alpolgármester Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2024. október 17-én tartott ülésén elfogadta, hogy halasszák el a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...