fbpx

FRISS HÍREK

Aki június 9-én külföldön lesz, az nem voksolhat az önkormányzati választáson

- Advertisement -

Aki június 9-én külföldön tartózkodik, és átjelentkezik, az csak az európai parlamenti választáson szavazhat, az önkormányzati választáson nem. A Nemzeti Választási Iroda indoklása szerint kivitelezhetetlen lenne a sokféle szavazólap eljuttatása a külképviseletekre.

A Nemzeti Választási Iroda Youtube-csatornáján találhatóak a választásokról szóló ismeretterjesztő videók, amikből kiderül, milyen okmányokra lesz szükség a szavazáshoz, hogyan kell például mozgó urnát igényelni, vagy hogyan lehet a szavazáshoz átjelentkezni másik településre, vagy akár külföldi névjegyzékbe.

A videóban elhangzik:

„Az európai parlamenti képviselők választásán bármely magyarországi településen, vagy akár külföldön is szavazhat. Az önkormányzati választáson átjelentkezéssel csak Magyarország területén, a 2024. február 11-ig létesített tartózkodási hely szerinti szavazókörben lehet szavazni.”

Vagyis akinek van magyarországi lakcíme, de a választás napján külföldön lesz, nem szavazhat az otthona polgármester- vagy a képviselőjelöltjeire. Ez szerepel a postán megküldött választási értesítőben is.

Ki is emelték aláhúzással: külföldön csak az EP választáson szavazhat, az önkormányzati választáson nem.

Hasonló cikkünk:  Esti mesék lázadó lányoknak: Minden, csak nem öncélú

László Róbert választási szakértő szerint „ez nem a választási törvény valami friss módosítása, ez mindig így volt. Önkormányzati választás tekintetében soha nem volt külképviseleti szavazás, csak az országgyűlési és az európai parlamenti választás vonatkozásában.”

Kunos Zsuzsa, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet jogásza szerint ez joghátrányt jelent. „A magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok külföldi szavazását elsősorban az alaptörvény zárja ki. Az azonban kétségtelen, hogy ez hátrányt jelent azokra nézve, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak” – mondta.

„A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására várhatóan több mint 10 ezer különböző szavazólap készül majd. Szerintük ezen szavazólapok határidőben, megfelelő helyre történő eljuttatása a papír alapú szavazás esetében kivitelezhetetlen feladat, és a választás eredményének megállapítása is lényegesen több időt venne igénybe” – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...