Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rendkívül hasznos a délutáni alvás

- Advertisement -

Nagy melegben különösen jótékony. Próbálja ki!

Háromnegyed órányi délutáni szunyókálás hatékony védelmet nyújthat magas vérnyomás ellen – figyelmeztetnek a szakemberek.

A pennsylvaniai Allegheny College munkatársai kimutatták, hogy naponta negyvenöt percnyi délutáni alvással sokkal gyorsabban és hatékonyabban csökkenhető a mentális stressz okozta magas vérnyomás.

Manapság átlagosan két órával kevesebbet alszunk éjszaka, mint ötven évvel ezelőtt, ezért egy rövid délutáni alvás mindenképpen jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre.
A kutatásban részt vevő 85 egészséges diákot két csoportra osztották a szakemberek. Az egyik napközben hatvan, a másik azonban egyetlen percet sem tölthetett alvással. A vizsgálat végén egy kifejezetten vérnyomás-emelésre tervezett fejben számolásos matematikai példát kellett megoldaniuk az alanyoknak.

Azoknak a diákoknak, akik 45-60 percet aludtak napközben jelentősen alacsonyabb volt a vérnyomásuk a stresszes élményeket követően, mint azoknak, akik semmit sem pihentek délutánonként. A résztvevők által kitöltött kérdőívekből az is kiderült, hogy a napközben sziesztázó emberek kevésbé szenvedtek álmatlanságtól, mint a nem pihenő társaik.

Az eredményekkel sikerült bebizonyítani, délutáni alvás regeneráló és védelmet nyújtó hatásait.

„A délutáni pihenés elősegíti a mentális stresszt követő gyors szív- és érrendszeri regenerálódást”.

Azonban további vizsgálatokra lesz szükség annak kiderítésére, hogy milyen módon van összefüggésben a délutáni szunyókálás a szív- és érrendszeri egészséggel, illetve, hogy olyan módszernek tekintsék, amely elsősorban a szívbetegségre hajlamos és az optimálistól eltérő mennyiségű, illetve minőségű alvástól szenvedők számára lehet létfontosságú .

- Advertisement -
Exit mobile version