fbpx
9.9 C
Kecskemét
2024. február 25., vasárnap

FRISS HÍREK

Hétfőn indul a műanyagmentes július

- Advertisement -

Nyolc évvel ezelőtt indította útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is. Íme idei figyelemfelhívó videójuk.

A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keresni és használni.

Mint arról már mi is többször írtunk, évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, melynek legalább fele egyszerhasználatos műanyag, amiket sokszor csupán pár percig használunk – de többszáz év alatt sem bomlik le.

Ahogy ez a tavaly vírusként terjedő poszt is mutatja, a fenti helyzet alól Magyarország sem kivétel: a képen látható tejeszacskót legalább 45 évvel ezelőtt gyártották, de a mai napig megvan.

Hasonló cikkünk:  Árverésre kerülnek Elton John nagyszabású kollekciójának darabjai, köztük a Yamaha zongorája is

Az óceánokban hánykolódó óriási tömegű műanyagszemétről szintén sokszor írtunk már.

Nem elég szelektíven gyűjteni?

Sajnos nem. A szelektíven gyűjtött műanyaghulladékot ugyan újrahasznosítják, de a folyamat nem 100 százalékos, azaz szükség van elsődleges nyersanyag bevonására is, ráadásul az újrahasznosított termék már csökkentett értékű, és az újrahasznosítási ciklusok száma is korlátozott. Vagyis a legegyszerűbb a megelőzés, tehát az, ha a műanyagot meg sem vesszük. Nem baj, ha elsőre nem sikerül teljesen műanyagmentes hónapot végigvinni, a lényeg, hogy legalább megpróbáljuk – ehhez itt találni jó tippeket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...