fbpx
22.1 C
Kecskemét
2021. augusztus 3., kedd
KecsUPZöld lámpaÉvente kb. 90.000 db mikroműanyag-részecskét nyel le az, aki főleg PET palackból...

FRISS HÍREK

Évente kb. 90.000 db mikroműanyag-részecskét nyel le az, aki főleg PET palackból iszik

Az ELTE Mikrobiológiai Tanszékének tudományos munkatársa, Jurecska Laura beszélt arról egy interjúban, hogy megvizsgálták, mennyi mikroműanyagot iszik meg egy átlagos magyar. És arra az eredményre jutottak, hogy:

évente kb. 90.000 darab mikroműanyag-részecskét visz be a szervezetébe az, aki főleg palackozott italokat fogyaszt. Aki pedig kizárólag csapvizet iszik, az „csak” körülbelül 4.000 műanyag darabkát nyel le.

Az ELTE kutatója azt is elmondta, hogy egy átlagos mosás során megközelítőleg 700.000 szál válik le a ruháinkról a mosógépben, de jelentős mennyiséget képviselnek a gépjárművel gumiabroncsairól, fékbetétjeiről leszakadó törmelékek és a különböző útjelzésekből a járművek és az időjárás hatására távozó apró darabkák is.

Veszélyben az élővizeink is

Kutatások azt találták, hogy a Dunában, a Tiszában, a Rábában és az Ipolyban is kimutathatóak a mikroműanyagok – a Dunában köbméterenként mintegy 50 részecske.  Szakértők számításai szerint:

óránként több millió mikroműanyag úszik le a Felső-Tiszán.

Műanyagmentes július

A július 3-i nemzetközi műanyagzacskó-mentes nap (International Plastic Bag Free Day) a Bag Free World 2008. évi kezdeményezése révén vált világnappá. 2011 óta pedig egy teljes hónapot szentel az egész világ ennek a kampánynak.

Ahol van más csomagolási alternatíva, ott igyekezzünk kerülni a műanyagot, különösen az egyszer használatos plasztikcsomagolásokat. Ha ragaszkodunk a mikrogömböket tartalmazó kozmetikai termékekhez, akkor keressük a műanyagmentes változatot, van például olyan termék is a piacon, ami mandulaőrleményt tartalmaz műanyagszemcsék helyett. Mosásnál válasszuk a folyékony mosószert a szilárd helyett, illetve amikor csak lehet, műszálas ruházati cikkek helyett válasszuk a természetes alapanyagokból készült textíliákat.

Utóbbiakkal ráadásul nemcsak a környezetünknek, hanem még a bőrünk egészségének is jót teszünk – üzeni az ELTE kutatója.

Kapcsolódó cikk

Hogy tudjuk a legkönnyebben elkerülni az újabb és újabb adag műanyagokat?

Hirdetés

Felkapottak

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...