Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A választási körzetek manipulálása – olvasói levél

- Advertisement -

Háztömböket és utcákat tologat a győzelemre hajtó Fidesz Kecskeméten is – Tapsviharban múlt ki a demokrácia Magyarországon 3. rész

A választási körzetek manipulálását nem a Fidesz találta ki, annak ellenére sem, hogy 2010-et követően Magyarországon autokratikus áttörés történt és megbukott a fiatal magyar demokrácia. A választókerületek határátrajzolás technikáját a kormánypárt hatalmával visszaélve, könnyed módon alkalmazza, amellyel befolyásolni igyekszik a választások végeredményét. A választások ilyen jellegű manipulálását gerrymanderingnek hívják, amely Elbrige Gerry 19. századi massachusetts-i kormányzó nevének és a szalamandra szónak az összevonásából jött létre. A könnyebb megértést segíti az alábbi marylandi példa, ahol a zölddel jelzett egyenetlen, torz terület képez egy választókerületet.

USA, Maryland 3. számú kongresszusi választókörzet

Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába” – elv érvényesítése állt a fideszes törvényhozók szeme előtt, amikor megalkották az új választási törvényt 2011-ben. A lényeg a Fidesz szavazatainak maximalizálása az ellenzék mandátumainak minimalizálásával. Budapest mellett számos megye, például Csongrád, Baranya és Borsod megyékben is beolvasztották az ellenzéki szavazókat a kormánypárti körzetekbe. A módszer így néz ki: „ha nincs lehetőség tisztán bal és jobboldali körzetek létrehozására, akkor a térképrajzoló feladata az, hogy a hagyományosan baloldali körzeteket felhígítsa, billegő körzetet csináljon belőle.” Ez történt Miskolcon, ahol a korábbi négy helyett két választókerületet rajzoltak, amit úgy értek el, hogy a városi körzetek összevonása helyett mindkettőhöz hozzácsapták a környező, inkább jobboldali falvakat.

Hogyan rajzolták át Kecskemétet? Kecskemétet régóta a Fidesz egyik vidéki bázisának tartják, annak ellenére is, hogy a 2018-as országgyűlési választásokon alulmaradt az ellenzéki voksokkal szemben (47-53%). Ettől függetlenül a kormánypárt két jelöltje magabiztosan nyert Bács-Kiskun megye 01. és 02. egyéni választókerületekben. Hogyan is? A miskolci receptet érvényesítették itt is – maradt a két egyéni választókörzet, hozzáadva több kormánypártinak számító települést. Így alakult az ki, hogy Kecskemét 01-es választókörzetének nyugati határa a Duna, a 02-é a Tisza, vagyis Kecskeméthez tartoznak olyan kormánypárti települések mint Kunszentmiklós, Ladánybene, illetve Tiszakécske is.

Megrajzolták Kecskemétet is az őszi önkormányzati választásokra

A korábbi nagyszámú egyéni választókerületek számát 2010-ben 15-re, 2019-ben 14-re csökkentették. A körzetek megkurtítása önmagában nem lenne probléma, de a határok megrajzolásakor itt is érvényesítették a gerrymandering manipuláció eszközét. Háztömböket, utcákat és természetesnek mondható városrészeket szabdaltak fel. Szemléltetésként lássunk két kecskeméti példát:

1. egyéni választókerület: Máriaváros a Petőfivárosban

A Máriaváros három egyéni választókerülethez tartozik: a 01-hez, ami lényegében a Petőfiváros, a 03-hoz (Belváros egy része) és a 04-hez (Széchenyiváros egy része, Széktói lakópark). A 01-es körzet két legtávolabbi pontja a Nyugati körút, Tavaszmező utca, illetve a Mátis Kálmán utca, Szabó Kálmán utca. A jobb módú kertváros így találkozik a slumosodó, egykori kádgyári hanyatló városrésszel.

7. egyéni választókerület: Vacsi köz a katonatelepi körzetben

A Vacsi köz a Petőfivároshoz hasonlóan kertváros, jól körülhatárolható adottságokkal és problémákkal. Az új körzethatárok ezt semmilyen módon nem veszik figyelembe. A Vacsi közben található Guba park környéki utcák (Dráva, Hegy, Vereckei stb.) a 14. egyéni választókerülethez, Katonatelephez tartoznak 2019-től. Hasonló a helyzet az Aranyeső, a Gólya, a Széna utcákkal is, amelyeket a Széchenyiváros öt, tízemeletes tömbházaihoz csatoltak. A szándék mindig ugyanaz: az ellenzékibb Széchenyivároshoz olyan utcákat csatolni, amelyek kormánypártiak.

07. EVK: a kiharapott Vacsi köz

Aránytalan körzetek – a manipulálás ezernyi eszköze közül egy

Egy választási rendszer ezernyi helyen manipulálható:

  • gerrymandering,

  • egyfordulós voksolás,

  • győzteskompenzáció,

  • ellenzéki hirdetési felületek korlátozása,

  • kampány és médiamegjelenések durva egyenetlensége,

  • közpénzből kormánypropaganda, illetve

az aránytalan körzethatárok amorf megrajzolásához kapcsolódóan az egyéni választókerületek lakosságszámának aránytalan elosztása. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a lakosság száma megközelítően azonos legyen, s figyelemmel kell lenni a sajátosságokra is. Kecskeméten jelentősebb eltérés mutatkozik négy egyéni választókörzetben (05., 07., 13., 14.), amelyek az átlaghoz képest 10-14%-al térnek el. A legkisebb lakosságszámú körzetben (07.) 5670-en laknak, a legnagyobban (13.) 7247-en. Az eltérés elsőre aprónak tűnhet, de a végeredmény szempontjából a részletekben bújik meg a kisördög.

Elbrige Gerry rossz öröksége

Utcák és háztömbök kettévágása; egységes városrészekbe amorf módon belenyúló választókerületek; a billegő körzetekhez olyan területek, utcák, háztömbök csatolása, ahol erős az állampárt – ilyen és hasonló eszközök alkalmazásával igyekszik a Fidesz bebiztosítani hatalmát. A kérdés, hogy a politikai manipuláció mindig a hatalmon lévőt segíti-e, vagy a politikai szabadságjogaikat gyakorló állampolgárok ellenállásakor bumerángként üt majd vissza?

Spectator

- Advertisement -
Exit mobile version