Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

80 éve született Kerényi József építész

- Advertisement -

A Budapesti Műszaki Egyetem Építész Karán szerzett diplomát 1963-ban. 1964-től 1984-ig a Bács-Kiskun Megyei Tervező Vállalat tervezője, főépítésze, 1984-től 1987-ig a Váti irodavezetője volt. 1987-től 1995-ig a BME lakóépület-tervezési tanszékének docense, majd tanszékvezető tanáraként dolgozott. Az Építészmérnöki Kar Mestertestületének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja, az Építőművészeti Doktori Iskola vezetője volt. A történelmi és az alföldi népi építészet megbecsülésén alapuló és a hely szellemét tükröző új épület- és építészeti környezetterveket készített. Színpadi játéktereket és díszleteket is tervezett. A posztgraduális mesterképzési program vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. Szakmai tevékenységéért számos elismerést kapott: Ybl Miklós-díj (1975), Sir Robert Matthew diploma – építészeti Oscar-díj (1985), Kritikusok díja (1985), Az év díszlettervezője (1986), Kossuth-díj (1992), az Amerikai Építészeti Intézet nagydíja (1992), Kada Elek-díj (2007). 2016 márciusában hunyt el – írja a Hírös Naptár.

Első nagyszabású munkája Kecskemét belvárosának rehabilitációja volt a hatvanas évek végén. Nevéhez fűződik a kecskeméti főtéren álló és a mai Kéttemplomközbe nyúló bazársor elbontása, illetve a Kodály Intézet kialakítása a volt ferences kolostorépületben. Munkájának köszönhető, hogy megtartva az épület eredeti arculatát Tudomány és Technika háza működött a volt zsinagógában. Ő mentette meg a „Szalagház” mögötti Bánó házat, amely napjainkban a Magyar Naiv Művészetek Múzeuma otthona. Jelentős eredményeként tekinthető a Széchenyi és az aradi vértanúk tiszteletére kialakított park, valamint a Nemzetközi Kerámia Stúdió, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió is.

„Kecskeméten, ebben az alföldi homoksivatagból kinőtt, a Nyugat és Kelet ütközőpontjában a történelem során sokat szenvedett és pusztított, de mindig újraszülető városban tanultam meg még a hatvanas években – jó évtizeddel megelőzve a nagyvilág hetvenes évekbeli rehabilitációs gyakorlatát –: úgy kell építenünk, hogy se bánatot, se nosztalgiát ne ébresszünk az emberekben a múlt iránt. Ne bontsunk feleslegesen! A városra jellemző, de rosszul használt – ezért pusztuló – épületeinknek, környezetünknek keressünk új, korszerű tartalmat. Viszont az újat a hely kultúrájának ismeretében korszerűen építsük meg! Ezt a módszert és modellt nevezem organikus, akupunktúrás városépítészetnek. Ezen az úton indultam el a hatvanas években, és ezt az utat járom ma is.” (Források: *Katona József Könyvtár *Napút, 2008)

Nevével mostanság a Kodály Intézet könyvtárépülete miatt kialakult vita kapcsán találkozhattak olvasóink. A cikkeket itt találják a témában.

- Advertisement -
Exit mobile version