Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Áll a bál Kiskunfélegyházán

- Advertisement -
Kiskunfélegyházán 700 ember írt alá egy petíciót arról, hogy ne költöztessék el a lakóhelyükről a háziorvosi rendelőt. Hiába. Az íveket nem lehet beadni az önkormányzathoz, a sajtó pedig még bele sem tekinthet. A Fidesz olyan szigorú törvényekben korlátozza az aláírásgyűjtést, a helyi népszavazást, hogy ezzel gyakorlatilag ellehetetlenít minden lakossági kezdeményezést – még olyan ügyekben is, hogy hol rendeljen a háziorvos. A lakosság egy része tüntetne, utakat zárna le, városvezetést, kormányt váltana, a többség viszont nem tudja elképzelni, miért nem lehet ilyen konkrét ügyeket racionálisan megbeszélni az általuk elsöprő többséggel megválasztott városvezetéssel.

– Miért akarják innen elvinni az orvosi rendelőnket, amikor jól működik? Tíz évig küzdöttünk érte, hogy legyen Bankfaluban, helyben egészségügyi ellátás. Az akkori önkormányzat segítségével kiharcoltuk. Húsz éve működik, elégedett vele a lakosság, jól érzi magát a doktornő. Ha már van pénze a mostani önkormányzatnak, nem elvinni kellene tőlünk a háziorvosi rendelést, hanem kibővíteni egy gyermekorvosi rendelővel – mondja a kiskunfélegyházi lakossági fórumon Kerekes Pálné bankfalusi lakos.

A Veled a Városunkért Egyesület négy ellenzéki képviselője vezeti a fórumot, amelyet végül az MSZP belvárosi helyiségében tudtak megrendezni. A képviselők állítják, hogy ők meghívták a város vezetőit is. Persze, teszik hozzá, sohasem mennek azok el olyan helyre, ahol kellemetlen kérdésekkel kellene szembenézniük.

A közel háromezres lélekszámú Bankfalu a 30 ezer lakosú Kiskunfélegyháza egyik városrésze, a központtól 2,5–3 kilométerre, pár száz méterrel elkülönülve a várostól. A kilencvenes években robbanásszerű fejlődésnek indult, sokan építkeztek, kiköltöztek ide. Eleinte az alapvető szolgáltatások is hiányoztak. Az akkori városvezetés elismerte az igényeket, de a pénze kevés volt.

Az orvosi rendelő mellé gyógyszertárat is szerettek volna az ott élők, meséli Dr. Papp Méri, a bankfalusi patika tulajdonosa. Gyógyszertárra azonban nem akartak engedélyt adni, mert a lakosság számához mérten volt már elég patika Félegyházán – csak éppen mindegyik messze Bankfalutól. A férjével felajánlották, hogy saját költségükön felépítik az ingatlant a rendelőnek és a gyógyszertárnak, ha ők nyithatnak ott patikát. Az önkormányzat ingyen telket adott, azzal a feltétellel, hogy ott hosszú távon működhet a háziorvosi rendelő, és az akkori polgármester kilobbizta a gyógyszertárnak az engedélyt. A bankfalusiak társadalmi munkával járultak hozzá, hogy mihamarabb legyen orvosuk és patikájuk.

Sem az orvos, sem az önkormányzat azóta sem fizet bérleti díjat, de még a fűtés és az elektromos áram költségét is a gyógyszerész állja.

Ám ez most már nem számít: február 1-jétől Dr. Balla Rozália háziorvosnak be kell költöznie rendelésével a város központjában álló, négyemeletes, 1,3 milliárd forintért felújított egészségházba. Ha meg onnan beteghez hívják, akkor autózhat ő is kilométereket, hogy kiérjen az eddigi rendelője mellett élő pácienshez.

 

Továbbiak a 24.hu beszámolójában!

 

- Advertisement -
Exit mobile version