fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Neves szakemberek lelkesítették a megyei szocialistákat

- Advertisement -

Országosan ismert elemzőkkel felvértezve startolt minap Kecskeméten az MSZP megyei küldöttgyűlése. Bár az ellenzéki politika szereplői és követői hallhatták már az elhangzottak javát, azonban a személyes találkozás nyilván lelkesítően hatott az egykori szavazóbázisának nagy részét elvesztő szocialistákra. A lelkesedésnek pedig nagy szerepe van, hiszen Pulai András és Lakner Zoltán szerint is van esélye az ellenzéki összefogásnak 2022-ben.

Győzhet az ellenzék 2022-ben

Előbbi kifejtette, hogy nem lefutott a meccs, nincs előre kódolt fideszes győzelem, de a feltételek nem egyenlőek, ezért a kihívóknak nincs egyszerű dolguk. Pulai szerint a Fidesz szavazóbázisa megfáradt és elbizonytalanodott, míg az ellenzéki összefogás sokszínű és progresszív.

Pulai András

A 2019-es önkormányzati választáson a fiatal szavazók és a magasan képzett szavazók az ellenzéki oldalon voltak, és őket nem tudta a Fidesz sem ígéretekkel megvenni, sem megrémíteni. Így volt ez Budapesten és a nagyvárosokban is. Budapest olyan – tradicionálisan jobboldali – bázisait is jórészt elveszítette a Fidesz, ahol a magasan képzett, jómódú választók élnek, mint például az I. és a II. kerület. Ugyanez a hatás érvényesült például Kecskemét belvárosában is – hangzott el a gyűlésen.

Pulai elmondta, hogy a jelenleg a Fidesz már csak 51%-on áll a népszerűségét illetően, az ellenzék 47%-ot tudhat magáénak, a maradék 1-2% pedig az ellenzéknek csak korlátozottan nevezhető Mi Hazánk Mozgalomé. Ha az ellenzék összefog és megtalálja a győzelemre esélyes jelölteket akkor valódi esélye lehet 2022-ben – szögezte le.

Hasonló cikkünk:  A DK elindította a kampányát, szerintük előrehozott választások kellenek

Városok és a kisebb települések csatája lesz a 2022-es választás

Lényegében erre erősített rá Lakner Zoltán is. A politológus úgy véli, hogy a Fidesz „témakeresőben” van, már nem annyira tudja meghatározni a közbeszédet, a sablonjait újra és újra előveszi, például Sorost, a migrációt, a romák elleni hangulatkeltést, de ezek a dolgok mintha kifáradóban lennének. A Fidesznek úgy sikerül éppen hogy megelőznie az ellenzéket, hogy létrehozott egy jelenleg neki kedvező választási törvényt, amelynek segítségével az ellenzéki szavazók nagy részét „eldugja” a rendszerben.

Lakner Zoltán

Lakner szerint még az elemzőket is meglepte, hogy mennyire nem volt témája és mondanivalója a Fidesznek az önkormányzati kampányban, és nincs azóta sem, hacsak nem vesszük annak, hogy újra elővette a megszokott sablonjait. Az Orbán-párt már csak a kistelepüléseken van jelentős fölényben, tehát a komoly kérdés az, hogy a városok ellensúlyozni tudják-e ezt a hatást – tette fel a költői kérdést a megyei szocialistáknak.

Lakner Zoltán – bár az elején maga is szkeptikus volt – sikernek ítélte az előválasztás rendszerét, hiszen tematizálta a választókat, és komoly mozgósító erővel bírt. Úgy vélte, hogy ha az ellenzék sok helyen él ezzel az előválasztási eszközzel, akkor még komolyabb eredmény elérésére is képes lehet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...