fbpx

FRISS HÍREK

Bemutatta önkormányzati választási programját a Szövetség a Hírös Városért Egyesület

- Advertisement -

Nem a kassza kulcsára pályázunk, hanem arra vállalkozunk, hogy élhető Kecskemétet teremtsünk. Az itt élők egészségesebb és biztonságosabb, zöldebb és fenntartható városban szeretnének élni, ahol ha rajtunk múlik, akkumulátorgyártás nem lesz

– kezdte beszédét Király József polgármesterjelölt, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati választási programbemutatóján az Otthon Kávézóban. Az ellenzéki szervezet helyszínválasztása azért eshetett ide, mert február óta itt tartották közönségtalálkozóikat, a Beszélgetések Kecskeméten sorozatot. A programismertető éppen ezért inkább egy klubdélután érzetét kölcsönözte az eseménynek, mintsem egy professzionálisan szervezett pártrendezvényét.

Az összegyűlt kéttucatnyi szimpatizánst Dr. Brúszel László, a Szövetség elnöke köszöntette, ő konferálta fel a Szövetség-DK-LMP-MSZP közös jelöltjeit is, akiknek a bemutatására már március végén sor került. Ezúttal is hiányoztak az eddig ugyancsak az egyesület színeiben politizáló Jobbik-Konzervatívok, illetve a Momentum Mozgalom jelöltjei – ők hivatalosan még nem jelentették be indulásukat.

Választási programbemutató / Fotó: kecsup.hu

A több mint két órás találkozón buzdító politikai beszédek nem hangzottak el, ahogy túlzó ígéretek sem. Helyette a jelöltek inkább a városüzemeltetési és a szakpolitikai részletekben merültek el.

Kifogásolták a kecskeméti úthálózat leromlott állapotát, aminek a rendbetételét a következő ciklus legfontosabb feladataként határozták meg. Az utak karbantartására önkormányzati céget is létrehoznának, és az ehhez szükséges géppark megvásárlásába bevonnák a helyi nagyvállalatokat is, mert szerintük a megnövekedett forgalom részben nekik köszönhető

– volt olvasható abban a kinyomtatott, néhány oldalas dokumentumban, ami pár példányban került kiosztásra.

A Szövetség 12 fejezetben és további alpontokban foglalta össze a Kecskemétről szóló választási tervét.

Az utak rendbetétele mellett szó esett a tömegközlekedésről, amit ingyenessé tennének a választási győzelmük esetén. A zöldfelületek növeléséről – fásításról, esőkertekről, zöldtetőkről, és a régi KTE pálya visszavásárlásáról is, amit hathatós fejlesztést követően a városlakók sportolás és pihenés céljából vehetnék használatba.

Az önkormányzat működését elszámoltathatóvá és átlátható tennék, amihez növelnék a jelenleg minimális számú, évi hat közgyűlési ülés számát, eltörölnék a működési szabályzat képviselőket korlátozó rendelkezéseit, és a helyi polgárokkal rendszeresen egyeztetnék a közép- és rövidtávú fejlesztési elképzeléseket – vetítette előre a hármas választókörzet (Máriaváros-Belváros) jelöltje, Dr. Vancsura István.

Hahn-Tapodi Zsuzsanna, a Hunyadiváros jelöltje, / Fotó: kecsup.hu

A negyedik választókerület (Széchenyiváros) jelöltje, jelenleg a városrész képviselője, Kopping Rita a közgyűlési tagokat és a tisztségviselőket kötelezné a vagyonnyilatkozatuk közzétételére. Ugyanő említette meg azt, hogy a megszüntetésükig éveken át jól működtek városrészenként a részönkormányzatok, amit tanácsadó testületekre váltottak fel. Ettől kezdve azonban megvonták tőlük azt az évi néhány millió forintot is, ami felett rendelkeztek. – Ma már csak traccspartira ülhetnek össze ezek a testületek – mondta a DK politikusa.

Az önkormányzat megfelelő működéséhez és a helyi fejlesztésekhez bevételekre van szükség, és a programját úgy állította össze a Szövetség, hogy a város adjon a polgárainak és ne csak tőlük várjon befizetéseket – hangsúlyozta Király József. Ehhez azonban a szocialista politikus szerint, meg kell állítani azt a több éve tartó rossz gyakorlatot, hogy a Fidesz-kormány milliárdokat von el éves szinten az önkormányzattól. Csak a szolidaritási hozzájárulással, amit az önkormányzatok iparűzési adóerő-képességük után fizetnek be a központi költségvetésbe, Kecskemét legalább 20-25 milliárdtól esett el – érvelt az ellenzéki polgármesterjelölt. Kopping Rita az elvont gépjármű adót is idesorolta, amit korábban a helyi utakra fordíthattak.

Hasonló cikkünk:  Békésen ért véget a hetényegyházi fűcsata - képviselőt választanak Hetényben

Szövetség: Kecskemét többet érdemel

A szerteágazó ötletek sorolása közben szó esett a műkertvárosi, erősen megkopott művészvillákról is. Ezzel kapcsolatban a Műkertváros-Rendőrfalu képviseletéért induló Tancsa János elmondta, hogy a felújításukhoz és a kultúra területén betöltött eredeti funkciójuk visszaállításához előbb a lakások tulajdonviszonyát kell rendezni. Az egyes választókörzetben (Petőfiváros) újrázni kívánó DK-ás politikus, Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra a háziorvosi körzetek működési feltételeinek szükséges javítását emelte ki, megemlítve a KecsUP minap írt cikkét, hogy már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos Kecskeméten.

A kilencedik választókerületben induló (Belváros-Erzsébetváros) Somogyi Tímea Anna, a városi szintű segítséget nyújtó funkciók hiányát nyomatékosította. A szociológus végzettségű jelölt a civil tevékenységéből kifolyólag jól ismeri a körzetet. Elmondta, olyan alapvető bajokkal találkozik, hogy vannak családok, akiknek az egyszeri napi meleg ételhez jutás is gondot okoz. De sürgősen megoldandó feladatnak tartja az elégtelen szociális bérlakás helyzetet is, mert azt látja, nincs a városban megfelelő számú és állapotú szociális bérlakás.

A kilencedik választókerület, a Belváros-Erzsébetváros ellenzéki jelöltje Somogyi Tímea Anna szociológus / Fotó: kecsup.hu

A Hunyadiváros jelöltje, Hahn-Tapodi Zsuzsanna a város tudatosabb üzemeltetésére hívta fel a figyelmet, és példaként említette, hogy nem elég elültetni a sok száz fát, azt megfelelően gondozni és öntözni kell, ami megfelelő ösztönzőrendszert és a víz megtartására szolgáló infrastruktúrát igényel. Az építészmérnök végzettségű politikus a városi épületek felújítását szorgalmazta, köztük is az évek óta használaton kívül álló volt tiszti klubbét, de megkritizálta a nem megfelelő számban működő nyilvános illemhelyeket is.

A hetedik választókerület (Bethlenváros-Vacsiköz) képviselője, Dr. Tóth Szilárd a légszennyezés súlyosságára hívta fel a figyelmet. Kecskemét a TOP10 legszennyezettebb város közé tartozik – mondta a politikus, ami azért is aggasztó, mert az ezt alátámasztó adatok a kecskemétiek előtt nem, vagy csak alig ismertek, amiből az következik, hogy a probléma könnyedén háttérbe szorul.

Hahn-Tapodihoz hasonlóan aggasztónak látja Tóth is a zöldterületek üzemeltetésével járó növekvő feladatok mennyiségét. Évről évre azt tapasztalja a választókörzetében, hogy egyre kevesebb erőforrás jut a fák öntözésére, vagy azok megmentésére a drasztikus talajvízcsökkenés miatt – foglalta össze az LMP képviselője.

A fél ötkor kezdődő „Kecskemét a tiéd! Kecskemét többet érdemel! A változás programja” címet viselő választási program bemutató eseménye valamivel 19 óra után ért véget. Megjegyezzük, a hosszúra és néhol dagályosra sikerült estén végül nem derült ki, hogy mi az a három-négy igazán fontos dolog, amit a Szövetség a következő egy évben előre sorolna a megoldandó helyi kihívások között. A jelöltek ígérték, hogy a program hamarosan felkerül az online felületeikre, amit bárki egy kattintással elérhet. Véleményünk szerint érdemes lett volna a programfüzetet – még ha ilyet egyre kevesebben olvasnak – a programbemutató klubdélutánjára elkészíteni, ami az érdeklődőknek eligazodásul szolgálhatott volna az ágas-bogas, összetett önkormányzati szakpolitikák ismertetésekor.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...