Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Zombor is beáll a sorba

- Advertisement -

Kórházi ápolásra nem szoruló állampolgárok számára házhoz viszik a mintavételt. Ehhez a feladathoz jelentkezett dr. Zombor Gábor, Kecskemét országgyűlési képviselője, egykori egészségügyi államtitkár – derült ki a többségében önkormányzati finanszírozású hírportál cikkéből.

Készülnek a betegszám várható növekedésére. Az új eljárásrend szerint házhoz viszik a mintavételt, a nem súlyos állapotú fertőzöttek pedig a lakásukban is maradhatnak – számolt be a Népszava.

A gyanú esetén továbbra is a háziorvosnak kell telefonálni, aki indokolt esetben riasztja a mentőket. Onnan egy mobilegységet (valószínűleg motoros mentőt) küldenek, aki megfelelő védőöltözetben, mintát vesz és azt el is juttatja a laborba. Általában az első hét vége felé romolhat a betegek állapota – ekkor ismét megnézik a mentők a fertőzöttet, és ha szükséges a kezelése, kórházba szállítják.

A jövőben a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladással orvoshoz kerülők esetében már nem vizsgálják az utazási előzményeket – automatikusan elvégzik a tesztet. A járvány elkerülhetetlen – hangsúlyozta Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, szerinte a kérdés csak az, hagyjuk-e, hogy a vírus diktálja a tempót, vagy képesek vagyunk fegyelmezett és felelősségteljes viselkedéssel lassítani a terjedését. Ha sikerül időt nyerünk, egy kevésbé leterhelt ellátórendszer könnyebben birkózik meg a súlyos betegek ellátásával is. Szerinte most még „egy centivel” jobb helyzetben vagyunk, mint a körülöttünk lévő országok. Szakértők úgy vélik, hogy az országok lakosságának az 50-70 százaléka megfertőződik, és ez a vírus valószínűleg később is időről-időre vissza fog térni.

Horváth Ildikó elmondta, átrendezték az ellátórendszert, annak érdekében, hogy a 65 év felettieket kivegyék a közvetlen betegellátásból, ám úgy tűnik, hogy ez a háziorvosoknál szinte lehetetlen. Mint mondta: akár vezényelhetnének is orvosokat a 65 év felettiek pótlására, de egyelőre toborzással próbálnak az idős háziorvosok körzetébe fiatal segítséget találni.

Kedden írtunk a korábban egyébként háziorvosként is praktizáló Zombor Gábornak a parlamenti e-mailes elérhetőségére, hogy kíván-e csatlakozni az önkéntesek táborához. Választ mi nem kaptunk, viszont a hiros.hu cikkéből kiderült, hogy a házhoz menő mintavételeknél fog segédkezni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version