Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Figyelmeztető sztrájk lesz szerdán a kecskeméti Mercedes-gyárban, elakadt a bértárgyalás

- Advertisement -

A kecskeméti Mercedes munkavállalói március 13-án 15 és 17 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak a gyár három szervezeti egységénél, a présüzemnél, a fényezőüzemnél és az összeszerelőüzemnél, mert a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél még mindig nincs aláírt bérmegállapodásuk 2024-ben. Előzetes felmérésük szerint a munkavállalók több mint 20 százaléka vehet részt a szerda délutáni munkabeszüntetésben – tájékoztatta a KecsUP-ot az MBMH Vasas Alapszervezet Sztrájkbizottsága.

2023 októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, azonban mind a mai napig nincs bérmegállapodás 2024. évre. Sőt, a munkáltató ahhoz sem járult hozzá, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók megismerjék a bérajánlatát” – adta tájékoztatásul a kialakult körülményekről az érdekképviselet.

Mint arról február végén beszámolt a KecsUP, két szakszervezet vesz részt a csaknem fél éve tartó bérvitában. A Vasas már akkor sztrájkbizottságot alakított, és elkezdte felmérni a dolgozók sztrájkhajlandóságát. Kovács-Besenyi Kitti, az MBMH Vasas Alapszervezetének vezetője elmondta, békés úton akarnak megállapodni az idei évi bérekről, de ha nincs pozitív elmozdulás, élnek a törvény adta eszközeikkel, és készek a munkabeszüntetésre is. A másik érdekképviselet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) két hete úgy nyilatkozott, maradnak az asztal melletti érdekérvényesítésnél, és itt tennének pontot az autógyár cégvezetésével elhúzódó tárgyalásokra.

Megkerestük az MTSZSZ elnökségét, értékelje a kialakult helyzetet, és arról is kérdeztük, hogy változtatnak-e a bértárgyalásuk módján. Párhuzamosan a Mercedes-gyár vezetését is megkérdeztük, hol látják a tárgyalások elakadását, és mikor látnak esélyt a megegyezésre. Cikkünket a válaszokkal frissítjük.

Mindkét szakszervezet hasonlóan két számjegyű béremelést követel a munkavállalók részére. A Vasas követelése között a következők szerepelnek: 2024-re 14 százalékos emelés, 2025-re további 12 százalékos emelés szerepel, valamint mindkét évben béren kívüli juttatásként 600.000 forint cafetéria, a vakációs juttatás 500.000 forintra emelése, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás és 8 olyan nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek. 2025-ben egyszeri bruttó 250.000 forintos kifizetés, 2026-ban pedig egyszeri 500.000 forintos pluszjuttatás. A Vasas ragaszkodik a legfeljebb 1 éves munkaidőkerethez is.

- Advertisement -
Exit mobile version