fbpx
3.9 C
Kecskemét
2023. január 31., kedd

FRISS HÍREK

Karantén alatt az egész országban lövik a madarakat

A napokban számoltak be arról a hírügynökségek, hogy Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány alatt megszaporodott a ragadozómadarak illegális lelövése. A főleg lőterek, lövészeti gyakorlatok helyszínéhez közel talált tetemek arra utalnak, hogy a karantén miatt unatkozó és frusztrált britek egy része a felgyülemlett agresszióját így vezette le.

A szokásoshoz képest hétszer annyi bejelentést kapó RSPB brit madárvédelmi szervezet nyomozója szerint itt nem légpuskás fiatalkoról van szó, hanem tudatos természetpusztításról. Az orvvadászat ízére rákapó britek kihasználták, hogy megszűntek az ellenőrzések és lecsökkent a túrázók száma, így a lebukás kockázata nélkül folytathatták tevékenységüket.

Sajnos a jelenség nem maradt meg a Brit-szigeteken: Magyarországon ugyanerre panaszkodott Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője. A korábbi havi egy helyett a tavaszi hónapokban heti 3-4 esetre nőtt a kórházba vitt, lövéstől sérült madarak száma, sőt e hét elején két nap alatt hat meglőtt áldozatot láttak el. Az egész országból folyamatosan hozzák neki a pácienseket.

Hasonló cikkünk:  A régiónkban Magyarországon a legdrágább az üzemanyag
Hasonló cikkünk:  Antik tárgyak felvásárlása

Az áldozatok között nem védett, védett, és fokozottan védett fajok egyaránt voltak: fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjú, örvös galamb stb.

Ilyen lövedékeket operálnak ki a madarakból (Fotó: Madarpark.hu)

Az esetek nagy részében a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék volt a madarakban, melyeket lakott területen belül találtak el, tehát a természetkárosítás mellett lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, valamint állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.

Déri doktor úgy gondolja, hogy nem csak természetvédelmi, de jelentős erkölcsi és társadalmi problémát is jelentenek az utóbbi időszak szomorú eseményei.

 

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...