fbpx
12.9 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

Már az erdőkből is fogynak a madarak

- Advertisement -

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 21 éve folytat országos felmérést a nálunk gyakori madárfajok állományáról. A 2019-es elemzés eredményeit most tették közzé.

A vizsgálat megállapítja, hogy húsz év alatt a vizsgált 114 madárfajból 30-nak csökkent jelentősen az egyedszáma. A réti tücsökmadár és a kerti poszáta esetében évi 5 százalékot meghaladó az állománycsökkenés, a maradék 28 faj esetében ennél kisebb mértékben fogynak az egyedek, de például a fehér gólyából, a kakukkból, a házi verébből és a búbospacsirtából is egyre kevesebb van.

A kerti poszáta állományának alakulása Magyarországon 1997–2019 között (Grafikon: MME)

A legnagyobb veszélyben az agrárélőhelyeken megtalálható fajok (21 faj a 30-ból), valamint a távoli helyekre, Afrikába, a Szaharától délre vonuló fajok (16 faj a 30-ból) vannak.

34 madárfajnál tapasztaltak viszont növekedést a kutatók, mint például a fekete rigónál vagy a tőkés récénél. Az örvös galamb és a nagy kócsag egyedszáma évi 5%-nál jobban gyarapszik.

Hasonló cikkünk:  Kivágták a fasort az Olimpia utcán, a focipályák és az atlétikai centrum mellett

Az európai kihalási hullámért egyértelműen az intenzív mezőgazdaság a felelős. Európában 40 év alatt 60 százalékkal zsugorodott a mezőgazdasági területeken a fészkelőállomány. Magyarországon az EU-csatlakozás óta  nő a növényvédőszer- és műtrágya-használat, a termesztett növénykultúrák sokfélesége zsugorodik, egyre jelentősebb a gépesítettség, ami azzal jár, hogy az élőhelyek nagyon gyorsan megváltoznak, például nagy területeket egy nap alatt betakarítanak a gépek. Mindezek oda vezetnek, hogy az élőhelyi változatosság csökken.

A jelentés arra is kitér, hogy az erdei madarak számában 2017-ben a korábbi növekedés csökkenésbe fordult. Ennek egyik oka, hogy a papíron erdőnek számító friss telepítéseket az érzékeny madarak nem tudják birtokba venni, másrészt az erdei madarak egy része mezőgazdasági területen táplálkozik, így a mezőgazdasági területek állományváltozásának hatása begyűrűzik az erdőkbe is.

Piszkos módon bánunk el a magyar fecskékkel

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...