fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Megcélozta a kisebb településeket is az ellenzék

- Advertisement -
El kell juttatni a falvakba a valódi híreket, mert enélkül a Fidesz 2022-ben is többséget szerez a parlamentben – vélik az ellenzék meghatározó személyiségei. Ehhez több tízezer aktivista összehangolt felvilágosító munkájára is szükség lehet, írja a Népszava.
Az őszi önkormányzati választás megmutatta, hogy a Fidesz a városokban összefogással legyőzhető, ám a voksolás adatai arról is vallanak, hogy a falvakban 60-90 százalékos választói bázisa van a kormánypártoknak. Az ellenzék szerint ezt a Fidesz főképp azzal érte el, hogy a falvak lakóinak jelentős százaléka kizárólag a kormányt magasztaló és az ellenzékről hazudozó, állami finanszírozású médiából szerzi információit. Az előbbiekből adódik, hogy az ellenzék csak akkor lehet sikeres a 2022 tavaszán esedékes parlamenti választáson, ha a következő másfél-két évben meggyőzi a maga igazáról a falvak lakóinak egy részét.
A Népszava három, korábban a Fideszben politizáló, ma már független politikust kérdezett meg erről.
Mellár Tamás szerint van, amit az ellenzéknek el kell tanulnia a miniszterelnöktől:
– A 2002-es választási vereség után Orbán polgári körök alapítására ösztönözte a követőit, és akkortól a Fidesz hatalmas munkát fektetett abba, hogy a saját embereit megkeresse, összetartsa a városokban és a falvakban. A körök rendezvényeket tartottak, ahol szakmai előadók bírálták a szocialista kormányok a hibáit, és arról beszéltek, hogy a Fidesz milyen jövőt szeretne. Ugyanezt kell most az ellenzéknek is tennie. Ez hatalmas munka, de nem lehet megúszni, ha győzni akarunk – mondta.

Hadházy Ákos szerint „Nem szabad belenyugodni abba, hogy a Fidesz és a százmilliárdokból fenntartott médiája agymosást végez. El kell menni az emberekhez, és személyesen elmondani, hogy a kormány miképp manipulálja őket. Ahhoz, hogy a legkisebb településekre is eljussunk, 20-30 ezer aktivistát kell mozgósítanunk. Háztól házig kell járnunk, és rendezvényeket kell tartanunk, ahol jól érthetően el kell mondani, miképp hazudik a kormánymédia a migránsokról, Sorosról, az Unióról, az ellenzékről, és hogyan lopnak el a Fideszhez kötődő vállalkozók sokezer milliárdnyi közpénzt.”

Márky-Zay Péter ígéri, hogy „Elmondjuk ezerszer, hogyan hazudik a kormány és a médiája.  Elmondjuk például, hogy Soros eddig egy migránst se hozott be az országba, míg a Fidesz több tízezret. Érthető, munkaerőhiány volt, kellettek a bérmunkások, ám ettől még ezek a külföldiek a Fidesz politikája révén kerültek ide. Hadd tudják meg a választók, hogy eddig csak a migránsozó Fidesz hozott be migránsokat, és tudják meg azt is, hogy a letelepedési kölcsön révén is ezrek jöttek be, és a kölcsön a Fidesz köreit juttatta haszonhoz!”

Félnek a finanszírozók, félnek az aktivisták
Az ellenzéki vezetők számolnak azzal, hogy rendezvényeik költségeire nehezen tudnak majd szponzort találni. A vállalkozók félnek attól, hogy amint támogatnak egy ellenzéki rendezvényt azonnal rájuk szállnak a hatóságok, és bírságolják, akadályozzák, betiltják, ellehetetlenítik működésüket. Várható az is, hogy az aktivistákat igyekeznek majd megfélemlíteni.
Ezügyben Hadházy így fogalmaz: – Egy embert meg lehet félemlíteni, de több tízezret nem. Ha egy aktivistát retorzió ér, a többieknek azonnal mellé kell állniuk, és akkor a hatalom meghátrál.
A Nyomtass te is! egy 2017-ben elindított közösségű terjesztésű hírújság, amivel a kormánymédia túlsúlyát szeretné ellensúlyozni a kistelepüléseken egy civil szervezet. A félbehajtott A/4-es lapon megjelenő, négyoldalas újságban a független lapoktól átvett, 6-7 tudósítás jelenik meg. A cikkek a kormánymédia által elhallgatott információkat ismertetik meg az olvasókkal.
A lapot bárki kinyomtathatja és terjesztheti. Egy lap kinyomtatása 6-7 forintból megoldható. Eddig 144 száma volt a lapnak. Az újságot szerkesztő L. László Jánostól a Népszava megtudta, hogy készült egy felmérés a lap hatásáról, s abból kiderül, hogy a megcélzott olvasók harmada böngészte át a cikkeket, és tíz százaléka állította azt, hogy véleményüket egy-egy írás megváltoztatta.
A terv most az, hogy egy éven át az újságot eljuttassák az ezernél nagyobb és ötezernél kisebb lélekszámú települések minden háztartásába. Így 2 millióan olvashatnák a lapot. Az akció költsége 700 millió forint. Egyelőre még nincs meg ennek a pénznek a forrása. Arra nincs esély, hogy abba az 1700 faluba is eljusson a lap, ahol kevesebb mint ezer ember él, mivel az egy háztartásra eső terjesztés költsége vállalhatatlanul magas lenne.
Terjeszd a kecsUP-ot
A fent vázolt problémákat mi is ismerjük és tapasztaljuk. 2019-ben kimagasló olvasottságot értünk el, mégis csak minimális mértékben tudtuk bevonni a kecsUP finanszírozásába a piaci szereplőket. Támogatásokat kaptunk, jellemzően név nélkül. Üdítő kivétel Hugyecz Zoltán, aki még interjút is vállalt. A koronavírus okozta veszélyhelyzet az eddigi félelem miatti zártságot tovább bonyolította, hisz a cégek saját megmaradása és dolgozóik kifizetése került veszélybe, ezért mi is megérezzük a gazdasági helyzet csökkenését.
Ezen körülmények ellenére is tartjuk magunkat 20200-as célkitűzésünkhöz, hogy Kecskemét határain túllépve a megye kisebb településeire is eljussunk híreinkkel. Ehhez két segítséget kérünk tőled, olvasótól:
– oszd meg híreinket olyan ismerőseiddel akik Bács-Kiskun megyében laknak. Törjük meg a propaganda véleménybuborékját és mutassuk be, hogy Bács megyében „sem hazudnak, de nem bontják ki az igazság minden részletét”.
– ha híred, információd van bármelyik Bács megyei településről, akkor oszd meg velünk. Szakmánk etikai szabályainak megfelelően utánajárunk a tényeknek, megkérdezzük az illetékeseket és ennek megfelelő anyagot készítünk neked és ismerőseidnek, amit aztán újra megoszthatsz velük. Közben természetesen információ forrásainkat maximálisan megvédjük, személyes adatokat nem adunk ki! Címünk: szerkesztoseg@kecsup.hu
Ha pedig anyagilag megteheted, akkor támogass bennünket havi két gombóc fagyi árával!
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...