Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Közérdekű adatok: Csatát nyertünk a polgármesteri hivatallal szemben

- Advertisement -

Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy megismerjük a polgármester, a polgármesteri hivatal és az önkormányzat kommunikációs és PR költéseit az elmúlt ciklusból. Vagyis azt, hogy milyen sajtótermékeknél, újságíróknál, mennyit költöttek el.

Így kezdődött a kálváriánk

A történet tavaly októberben kezdődött, amikor kikértük ezeket a szerződéseket, és akkor ezt jeleztük olvasóinknak is. Nem sokkal rá jött a válasz a jegyzőtől, hogy kérésünk jelentős munkát jelent az apparátusnak, és ki is számolták, hogy ez 103.820 forintot jelent. Ha befizetjük, kiadják a kért dokumentumokat. Mivel úgy éreztük, hogy ez túl sok, és újságíró kollégák tapasztalatai alapján úgy tűnt, hogy nem is kérhetnének ennyit az adatok kiadásáért, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk.

Április 14-i levelében arról tájékoztatott minket a jegyző, hogy a NAIH értesítette őt, miután álláfoglalást hoztak az ügyben, hogy számolják újra a költségeket. Ezt meg is tették és megint 103.820 forintot dobott ki a számológép. Mivel mint adatkérők mi nem tudtunk ekkor még erről a NAIH állásfoglalásról, a hatósághoz fordultunk, hogy ugyan küldjék már meg nekünk is, mi van ebben az állásfoglalásban.

A hivatal megsértette a közérdekű adatokhoz fűződő jogunkat, és késleltette azok megismerését

Ebből kiderült, hogy a NAIH szerint a hivatal megsértette a KecsUP közérdekű adatokhoz fűződő jogát (nem volt elég részletes a kimutatás a költségek alakulásáról, amelynek befizetésétől tette függővé az adatok kiadását), és jelentősen késleltette, hogy megismerjük a kért adatokat. Ebben az anyagban az is benne volt, hogy kérték a hivatalt, hogy mérsékelje ezt a 103.820 forintot.

A legfrissebb: újabb NAIH felszólítás után tizedére csökkentették a 103.820 forintot

Eddig már ismert volt előttünk és olvasóink előtt a történet, mert folyamatosan adtunk erről tájékoztatást. De most jöjjön a legújabb. Amit csak pár napja tudunk. A jegyzőtől újabb levelet kaptunk minap, amelyből kitűnik, hogy július 7-én újból felszólította őt a NAIH, hogy ha lehetséges, akkor ingyen, ha nem, akkor jelentősen csökkentve a költségeket, adja ki nekünk a kért adatokat. A jegyző arról tájékoztatott minket, hogy a korábbi magasabb összeg úgy jött ki, hogy az anyagok összegyűjtésének és a szkennelésre előkészítésnek az munkaidejét  is felszámolták nekünk. Viszont a NAIH szerint ezek a munkák nem minősülnek a hivatal munkatársainak aránytalan mértékű igénybevételének. Így csupán a szkennelés költségét kérik tőlünk most: 10.759 forintot. Tehát szinte a korábbi összeg tizedét.

Felajánlottuk, hogy leszkenneljük mi, csak tekintsenek el még ettől az összegtől is

Bár már ezt is úgy tekintjük, hogy megnyertük ezt a csatát, itt nem állunk meg. Írtunk a jegyzőnek, hogy szívesen leszkenneljük a szerződéseket, mondja meg hova és mikorra menjünk. Erre még nem jött válasz. A KecsUP-nak minden tízezer forint számít, hiszen nem vet fel bennünket a pénz. Hónapról hónapra élünk, és ehhez minden forintra szükségünk van. Ezért is fordultunk minap olvasóinkhoz ismét, hogy a KecsUP jövöjét legegyszerűbben ők biztosíthatják azzal, ha minden hónapban kapunk tőlük legalább 500 forintot.

A mostani történet megerősített minket abban, hogy érdemes küzdenünk. Lassan egy éve megy a huzavona a hivatallal az általunk kért közérdekű adatokról, és mi állunk nyersére. Sőt, nyertünk is. Hiszen a korábban többször is megállapított 103.820 forintot muszáj volt jelentősen csökkenteniük. Megvárjuk a jegyző válaszát a legutóbbi felajánlásról, de bárhogy is alakul, hamarosan megkaphatjuk azokat a közérdekű szerződéseket, amelyeket már régen ismerhetnének olvasóink, ha kezdetben nem állapít meg olyan magas összeget a hivatal ezekért.

Aki szívesen jönne nekünk segíteni szkennelni, az jelentkezzen a szerkesztoseg@kecsup.hu email címen.

 

- Advertisement -
Exit mobile version