fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 8., szerda

FRISS HÍREK

Ha kimozdulnál, vár Villánykövesd és Gemenc – kecsUP kirándulástipp

- Advertisement -

Ha nem az Adriára és nem is a Balatonhoz kirándulnál a nyár hátralevő részében, mert elkerülnéd a tömeget, vagy mert alig maradt szabadnapod, akkor érdemes felkeresni Villánykövesdet és Palkonyát, majd csobbanni egyet Harkányban. Kecskemétre visszajövet pedig gyere a Gemenci erdőn keresztül, ahol a sokáig áthatolhatatlan vadonban egy erdei kisvasút is zakatol. Ha pedig szereted a halat és a Dunában is lógatnád a lábad, akkor remek megálló az érsekcsanádi Révcsárdába.

KecsUP programajánló következik szép hazánkban három napban. Útirány: Kecskemét – Szekszárd – Villánykövesd – Palkonya – Harkány – Gemenc – Érsekcsanád – (Soltvadkerten egy fagyi) – Kecskemét.

Vylyan pincészet Kisharsányban / Fotó: kecsup.hu

Szekszárdon a kávé (is) kiváló

Miután végig vergődtél Kecskeméttől Dunaföldvárig Közép-Európa egyik legrosszabb útján, majd az M6-oson villámgyorsan elérted a szekszárdi borvidéket, ott vár rád A KÁVÉ HÁZA.

Szekszárdon ide érdemes betérni / Fotó: A Kávé Háza

Most kivételesen a bor helyett a kávét reklámozzuk, mert ez a hely néhány esztendő alatt kultikus hellyé vált és sikeresen olvadt be a mai minőségi gasztronómiába. A kávéimádóknak az itteni kávé a menedéket, az átölelő szeretetet és a megérkezést jelenti.

Villánykövesd, a pincefalu

Villánykövesd, a baranyai németség egyik legszebb települése a Villányi-hegység északkeleti csücskében fekszik. A „pincefaluban” ötvenhét, egymáshoz szorosan tapadó, védett népi műemlék pince épület áll. Villány méltán híres borászatai (csak a legismertebbek: Gere, Teleki, Sauska, Bock) mellett itt a családi borászatok emelkednek ki, mint a Neumann, a Láng vagy a Wingert. A borászok közvetlenek és kérdezés nélkül invitálnak le a saját pincéjükbe, ahol hosszú történeteket mesélnek.

Villánykövesddel hirdetik Villányt / Fotó: kecsup

Villánykövesdet is meghódította a bisztró kultúra. A burger kiváló…

Burger a Sárga Ház Borgerező és Grill Bisztróban / Fotó: kecsup.hu

Palkonya

A messziről is jól látható palkonyai piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája, amit a Batthyány család építtette 1816-ban.

Messziről is jól látható palkonyai piros kupolás templom / Fotó: kecsup.hu

Palkonya ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor.

Hasonló cikkünk:  A kínai államfő magyarországi látogatása tucatnyi újabb beruházást is hoz magával

Palkonyai pincesor / Fotó: National Geographic

Kövesdhez hasonlóan itt is a kis és közép méretű családi borászatok dominálnak, a teljesség igénye nélkül Blázsovics Attila, Haraszti János, Zsirai Pince és a Mokos Pincészet.

Harkány

Ha csobbannál és hűsölnél a forró nyári melegben akkor irány Harkány, még azoknak is ajánlott és kellemes élmény, akik nem annyira strandolósok.

Csobbanás Harkányban / Fotó: kecsup.hu

A platánok alatt és a banánfák mellett elterülhetsz a pázsiton. Úszhatsz kedvedre a 2 méteres medencében. Gyerekkel csúszhatsz a többszintes élménycsúszdán. A sportolni vágyóknak van: vízi röplabda, aqua-fitnesz, strandröplabda, strandfoci, lengőteke és ping-pong is.

Egy élmény Harkány / Fotó: kecsup.hu

Nem szükséges hűtőtáskányi étellel és itallal sem készülni, ugyanis számtalan bisztró, étterem és büfé közül választhatsz tényleg kedvedre való ételt és italt megfelelő árban. (Jaj de jó lenne, ha a kecskeméti strand ennek legalább csak a felét tudná hozni minőségben.)

Harkány gyógyfürdő is, ahol félig fedett és szabad gyógymedencékben biztosítják a vendégeknek a gyógyulást.

A Gemenci Állami Erdei Vasút visszarepít az időben a dunai dzsungelbe

Az ingoványos területen a vasút volt az egyetlen eszköz a faanyag elszállítására és a vadászterületek megközelítésére. A Gemenci Állami Erdei Vasút visszarepít az időben a dunai dzsungelbe.

A Gemenci Állami Erdei Vasút / Fotó: kecsup.hu

Gemenc területén számos dunai holtág és több sziget található. A Gemenci-erdő tanösvényein sétálva az ártér egyedülálló szépségének lehetünk részesei. A vadlesben vaddisznókat, őzeket is láthatunk közvetlen közelről.

A természetben / Fotó: kecsup.hu

Gemenc Bács-Kiskun és Tolna megye népszerű turisztikai célpontja, ahol fontos biológiai kutatások is folynak. Az ország egyik leggazdagabb vadállománya itt található.

Bajai halászlé az érsekcsanádi Révcsárdában

Nincs gyors halászlé. Vagyis ez a jelszó az érsekcsanádi Révcsárdában, ahol előttünk teszik fel a halat főni. Fontos, hogy előre be kell jelentkezni a csárdába, mert különben könnyen lemaradhat a bajai házi gyufatésztás halászléről. És ne hagyjuk ki előételként a haltepertőt.

Haltepertő / Fotó: kecsup.hu

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...