fbpx

FRISS HÍREK

Kis időre megelőzték Paks termelési kapacitását a hazai napelemparkok

- Advertisement -

Február 21-én kedden dél körül 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami már magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os teljes beépített kapacitása, illetve elektromos összteljesítménye. A Mavir közlése szerint a mostani rekord időszakában a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 %), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből, részben szélenergiából fedeztük. Az időszak során a teljes megújuló termelésnek a 43,8 százalékát adta a rekord mennyiségű naperőműves termelés.

A következő hónapokban további termelési rekordok születhetnek majd, ahogyan a fotovoltaikus kapacitás tovább bővül, és a Nap égen megtett pályája magasabbra kerül. A naperőművek kihasználtsága a téli hónapokban a legalacsonyabb, és nyáron a legmagasabb, termelésük ekkor közelíti meg leginkább a beépített teljesítőképességüket, bár a kánikula már bizonyos mértékben rontja a napelemek hatékonyságát.

A napenergia részesedése a teljes villamosenergia-felhasználás fedezéséből hosszabb időtávon szerény, aminek oka az időjárásfüggő jellege, és a naperőművek ebből fakadó, a hagyományos erőművekéhez képest alacsony kihasználtsága.

Hasonló cikkünk:  Zuhan a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében, a Tisza Párt jelentősen erősödik

A legfrissebb adatok szerint az 50 kW feletti fotovoltaikus kapacitás február elsején 2545 MW volt, a háztartási méretű (HMKE) naperőművek beépített teljesítőképessége a legutóbbi, tavaly év végi állapotot tükröző statisztika szerint 1531 MW. Utóbbiak termelése nem jelenik meg a napenergia-termelési statisztikában, és bár kihasználtságuk a professzionális napelemparkokénál is alacsonyabb, így is több száz MW-tal toldhatják meg a hivatalos statisztikában szereplő fotovoltaikus termelési értéket.

A kormány 2030-ra 6500 MW-os fotovoltaikus kapacitás létrehozását tűzte ki célul. Ez a jelenlegi trendek alapján évekkel korábban, már a 2020-as évek közepén teljesülhet. Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervében a kormány már rögzítette, hogy 2024 harmadik negyedévéig legalább 8000 MW-ra, 2026 második negyedévéig pedig legalább 10 000 MW-ra kell bővülnie az összesített hazai nap- és szélerőmű-kapacitásnak.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...