Vigyázat! Magas az ózon koncentrációja Kecskeméten

0

Pénteken kifogásolt volt a levegő minősége tizenhat mérőállomással rendelkező településen – írja a tisztifőorvosi Facebook-oldal.

Az érintett helyeken az ózon koncentrációja meghaladta azt az értéket, melynél a gyermekek, az idősek, illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak.

Kecskemét mellett magas koncentrációt mutattak ki a mérőállomások Budapesten, Mosonmagyaróvárt, Szombathelyen, Sarródon, Ajkán, Veszprémben, Székesfehérvárt, Százhalombattán, Tökölön, Esztergomban, Vácon, Salgótarjánban, Egerben, Szolnokon és Debrecenben.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számára a déli, illetve a kora délutáni órákban nem javasolják intenzív fizikai munkavégzést, sportolást a szabadban. Aki teheti, a nap legmelegebb időszakában tartózkodjon bent. A szabadban való tartózkodás esetén mindenki óvja magát a magas UV-sugárzástól!

Az ózon koncentrációja a déli vagy kora délutáni órákban a legmagasabb, ekkor erősebb a napsugárzás mértéke. A következő napokban jelentős változás nem tapasztalható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt közölte: szombaton az UV-B sugárzás nagyon magas lehet.