fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Az önképzéstől várják helyzetük javulását a civil szervezetek

- Advertisement -

Új, a civil szervezetek fejlesztését támogató projektet jelentett be 2020. szeptember 22-én az Ökotárs Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért.

Romló helyzet

A magyar kormány 2013 óta folyamatosan gátolja a civil szervezetek tevékenységét. A megbélyegző jogszabályok, a bürokratikus előírások sokasága, a párbeszédre való képtelenség és álcivil kormánypárti politikai szervezetek (mint amilyen CÖF vagy az Alapjogokért Központ) gyártása és médiabeli futtatása mellett a legfontosabb korlát az anyagi forrásoktól való megfosztás, azaz a pénzcsapok elzárása.

Nem csak Magyarországon fokozódik az állami befolyásszerzés: Kelet- és Közép-Európa más országaiban hasonló, növekvő politikai elnyomásról tanúskodó jelenségek figyelhetők meg.

Egy halom pénz vár a magyarokra – hiába

Izland, Liechtenstein és Norvégia az EU kereskedelmi kedvezményeinek igénybevétele fejében hasonló támogatások nyújtását vállalta a felzárkózó országok számára, mint maga az EU. Ez lett a röviden Norvég Alapnak nevezett pénzügyi alap, amely keretében 70 milliárd forintot kaphatna Magyarország 2014–2021 között, aminek 10%-át a civil szervezetek kaphatnák.

Az Orbán-kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy beleszólhasson, melyik civil szervezet mennyi pénzt kaphasson, az izlandi, liechtensteini és norvég partnerek az ilyenfajta politikai kontrollt elutasítják és megbízható civil szervezetekre bíznák a támogatások szétosztásának feladatát.

A vita miatt félő, hogy végül nem jutnak egyáltalán forrásokhoz a magyar szervezetek, a kormány pedig már ezzel is elégedett lesz.

Hasonló cikkünk:  Egyházak és egyetemi alapítványok sorra jelentik be igényeiket állami iskolákra

Pótmegoldás

Izland, Liechtenstein és Norvégia nem akarja kijátszani a magyar törvényeket – mivel ők nem magyarok –, ezért egy kiegészítő támogatás nyújtásáról döntöttek.

Az Ökotárs Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért által vezetett „Miénk a civil tér” nevű projekt keretében összesen 1,8 millió eurót (kb. 650 millió forintot) szánnak hét kelet- és közép-európai ország (Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia) civil szervezeteinek.  A támogatás három év alatt hívható le.

A projekt célja:

  • A civil szervezetek kapacitásának növelése és társadalmi bázisának kiterjesztése a térségben
  • A szervezetek közötti határon átnyúló és regionális kapcsolatainak fejlesztése
  • A közép-európai civilek brüsszeli láthatóságnak erősítése, egységes európai civil politikai alapjainak kidolgozása egységes európai civil politika alapjainak kidolgozása

A fenti célokat a következő eszközökkel szeretnék elérni:

  • Csoportos képzések, műhelyek, mentori támogatás – főleg vidéken
  • Határon átnyúló találkozók szervezése több ország civiljei számára
  • Nemzetközi konferenciák szervezése, különféle szakmai anyagok készítése

Nem valami sok, de indulásnak jó

A reménybeli 7000 millió helyett így csak kb. 90 millió forintot kaphatnak a magyar civilek a három nem-EU-tag partnerországtól. Ez az összeg két nagyságrenddel kisebb, ráadásul nem a civil szervezetek alapvető céljainak, elképzeléseinek megvalósítására, hanem csak az általában vett kapcsolatépítésre és intézményfejlesztésre fordítható.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...