fbpx

FRISS HÍREK

79 millióra büntetett eddig Kövér László

- Advertisement -

Elsősorban ellenzéki politikusokat, ugyanis ennek az összegnek mindössze 0,56 százalékát kellett a kormánypártiaknak befizetniük.

Összesen 5,7 millió forintnyi fizetéstől fosztották meg Jakab Pétert ebben a parlamenti ciklusban. Kövér László házelnök több mint 4,4 millió forintra büntette a Jobbik elnökét a héten, miután egy zsák krumplit próbált Orbán Viktor miniszterelnöknek adni az Országgyűlésben, hogy felhívja a figyelmet a borsodi időközi választás fideszes trükkjeire, de korábban is róttak már ki rá bírságot. Ezzel Jakab lett a legjobban büntetett parlamenti képviselő, megelőzve a 2,5 millió forintnál járó párbeszédes Tordai Bencét.

A képviselőnek a büntetést a fizetéséből vonják le, így a szabályok szerint egy ideig csak minimálbérnyi juttatást kaphat Jakab. – Osztunk szorzunk a feleségemmel, és mint mindent, úgy ezt is meg fogjuk oldani. A feleségem tudja, hogy amit a fejembe veszek, azt véghez viszem – reagált lapunknak a Jakab Péter.

A pénzbüntetések a fideszes parlamenti többség által elfogadott lex Hadházy életbe lépése óta emelkedtek meg drasztikusan. Ez volt a válasz arra, hogy Hadházy Ákos független képviselő az önkormányzati választások után a parlamenti pulpituson felszólaló Orbán Viktor elé tartott táblákat, egyebek mellett „muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” felirattal. A pénzbüntetéseket a legsúlyosabb esetekben kiszabható egy hónapos fizetésmegvonásról hat hónapra emelték, de már az Országgyűlésből is kitilthatók a képviselők.

Hasonló cikkünk:  Napirenden a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása

A 24.hu korábbi közérdekű adatkérése és a Népszava idei évre vonatkozó számításai alapján 2010 óta összesen 79 millió forintnyi büntetés szabtak ki képviselőkre, elsősorban ellenzéki politikusokra, ugyanis ennek az összegnek mindössze 0,56 százalékát kellett a kormánypártiaknak befizetniük. Ez persze azzal is magyarázható, hogy a fideszes kétharmad nyomasztó súlyával szemben az ellenzék csak úgy tud látványosan tiltakozni, ha megszegik a szabályokat. A legerőteljesebb akciójuk a túlóratörvényről szóló szavazáshoz kötődik: 2018 decemberében elfoglalták az elnöki pulpitust és megpróbálták megakadályozni a törvény elfogadását. Akkor számos képviselők kapott büntetést, a kivetett összeg meghaladta a 40 millió forintot.

Az ellenzéki képviselők korábban több ízben is sikerrel fordultak a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához. Egy 2016-os ítélet szerint – a mostani szemmel már enyhének számító – magyar büntetési gyakorlat sérti a képviselők véleménynyilvánítási szabadságát, illetve a testület egyértelművé tette, hogy szimbolikus akciók – például táblák feltartása – is a parlamenti politizálás részét képezik. Jakab Péter is jelezte lapunknak, hogy minden jogorvoslati lehetőséget ki fog használni, első körben a mentelmi bizottsághoz fordul fellebbezéssel.

Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...