fbpx

FRISS HÍREK

Egy kecskeméti malomtulajdonos beszámolója az aradi vértanúk sírhelyének feltárásáról

- Advertisement -

1849. október 6-án Aradon kivégezték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tizenhárom tisztjét, a nap pedig azóta is a Magyar Golgotaként áll a magyar történelem lapjain.

A Kecskeméti Közlöny eredeti tudósítása az aradi vértanúk sírhelyének feltárásáról

Írta: Vujovics Ferenc dr., 1932.

Rendkívül érdekes és igen értékes helyszíni tudósítást kaptunk a ma reggeli postával Aradról. Vujovich Ferenc dr., az ismert nevű kecskeméti malomtulajdonos küldi az aradi vértanúk sírhelyének feltárásáról. Mint ismeretes, a múlt héten Aradon gáterősítési munkálatok közben megtalálták az aradi vértanúk igazi sírhelyét.

A sírok feltárását az egész Nagymagyarország kegyeletes érdeklődése kísérte. A feltárással egyidejűleg Aradon tartózkodott Vujovich Ferenc dr. kecskeméti malomtulajdonos s személyes tapasztalatairól az alábbiakban számol be a Kecskeméti Közlönynek.

Arad, 1932. május 21.

A kiáradt Maros-gátat erősítették a munkások a folyó baloldalán a régi «Bánáti-híd» aradi hídfőjének keleti részén a vesztőhelyen, amidőn olyan leletre bukkantak, amiből kétséget kizáróan megállapították a vértanúk sokat keresett igazi nyughelyét, kivégzési helyét.

80-100 cm mélységben emberi csontokat és korhadt faoszlopokat (bitófa) találtak. Az egyszerű munkások nem tudták, miféle csontok s a koponyák szájüregébe pipákat dugdostak a járókelők ijesztésére. Bartel mézeskalácsos mesternek feltűnt az ízléstelen játék s jelentette Kara Győző gimnáziumi tanárnak (archeológus), aki azonnal gyűjtést rendezett a Magyar Párt útján a lelet kiemelésére.

Megállapították, hogy a vesztőhelyen eltemetett vértanúk sírjait tárták fel. A kivégzési hely nem a Barabás-féle jelenlegi emlékműnél van, hanem ettől fél kilométerre a vársétány mellett az elbontott «Száraz Bánáti híd»-tól keletre, kb. tíz méterre.

A lelet bizonyítja a kivégzés következő sorrendjét is: 1. Pölfenberg, 2. Török, 3. Lahner, 4. Knézics, 5. Nagy Sándor, 6. Leiningen, 7. Aulich, 8, Damjanich, 9. Vécsey.

Hasonló cikkünk:  Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

A mostani leletnél csak öt vértanú maradványait találták meg, mert tudni való, hogy Vécseyt, Damjanicsot, Leiningent és Lahnert a kivégzés után titokban kiemelték a sírgödörből és elszállították. A megtalált maradványok Pöltenberg, Török, Knézics, Nagy Sándor és Aulich csontváza. Erről az ötről írja Barabás Béla 1929-ben kiadott emlékirataiban: «A száraz kőhídtól (Bánáti-híd) számított lépésekkel megállapították, hogy a vértanúk ugyanott lettek kivégezve, ahol most az emlékmű áll».

A négy kiemelt holttest sírgödrében csak a bitófák maradványait találták. Valószínű, hogy a felakasztott vértanú alatt — annak halála után — elvágták a bitófát és azzal együtt döntötték a kiásott gödörbe.

A kiemelt csonthalmaz hiányos, a kivégzési hely árterületen fekszik és nagyon vizenyős. A gyors enyészetet elősegítette az is, hogy a csontok csak 60—80—100 cm mélységben feküdtek. A csontvázakat Kara tanár lakására szállították, ahol ő és Bérczy Lajos tanár, Pataky Sándor festőművész, Záray Jenő tanár döntenek további sorsuk felől.

Nagy Sándor és Knézich csontjainak kiemelésénél én is jelen voltam. Az elkorhadt bitófa-darabokból a jelenlevő 3—400 főnyi magyarság mindegyike emléket szedett magának. A mostani lelet valódiságát igazolja az a tény is, hogy ha a bitófák az emlékmű helyén állottak volna, azt a kivezetett vértanúk az 5—600 m-es távolság miatt nem láthatták volna. Már pedig históriailag feljegyzett tény, miszerint a kivezetett vértanúk megdöbbenve pillantották meg a vesztőhelyen felállított 9 drb bitófát mindjárt a vár közelében.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...