fbpx

FRISS HÍREK

„Malőr történt”: Osztrák egyenruha az aradi vértanúkra emlékező városi megemlékezésen

- Advertisement -

Szemfüles olvasóink kommentben jelezték, hogy egy osztrák egyenruhába öltözött honvéd hagyományőrző állt díszőrséget a városi megemlékezésen az aradi vértanúk emlékműve előtt a köztemetőben. Vagyis lényegében az egykori gyilkosok egyenruhájában vonult fel az egyesület egyik tagja (ez nem pont így van, majd erről később).

Megkerestük ezzel kapcsolatban a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesületet, hogy igazuk van-e kommentelőinknek. Szkenderovics Zoltán elnök ezt mondta:

ezen nincs mit szépíteni, egy malőr történt.

Az elnök hozzátette: ő az osztályfőnöke annak a kandós osztálynak, amelyik karanténban van egy covidos diák miatt, így a temetői megemlékezésen nem tudott ott lenni.

Ha ott vagyok, bizonyára nem történik ez meg. Nem is tudom mi történhetett, észre kellett volna venniük, hogy ez egy osztrák egyenruha. Legalább a csákón a rózsát cserélték volna magyarra (voltak átállt csapatok, ezek az osztrák csákóra magyar rózsát tettek az osztrák fekete-sárga helyett, a táskára magyar címert, és a fehér öveket feketére festették, hogy megkülönböztessék az eredeti osztrák egyenruhától – a szerk.). Legközelebb jobban figyelünk errenyilatkozta hírportákunkan Szkenderovics Zoltán.

Hasonló cikkünk:  Egy orosz diszkontlánc Magyarországon is terjeszkedne, 200 üzlettel számolnak három éven belül

1848-ban nem is ilyen ruhát hordtak – ez évtizedekkel azelőtti

Szkenderovics hozzátette: előtte a csapat iskolai rendezvényen szerepelt, talán nem volt idő átöltözni, de akkor sem szerencsés, hogy pont a fő helyre állították oda. Még azt is megtudtuk az egyesület elnökétől, hogy valójában nem is ilyen egyenruhák voltak 1848-ban. A képen láthatót Napóleon korában hordták. Vagyis a vértanúk gyilkosai, a magyarok ellenségei nem pont ilyen ruhákban voltak, de sokban nem különböztek.

Bár 12 éve működünk, de nincs annyi pénzünk most sem, hogy minden korból csináltassunk ruhákat. Azzal oldjuk meg a feladatokat, amilyen ruháink vannak. Annyit tudunk variálni, hogy a táskákról leszedhető a magyar címer, és ha osztrák ruhába öltözött tagunk viseli, akkor levesszük a címert. Még eddig nem vettek észre ilyen apróságokat.  – tette hozzá az elnök.

Az elnöktől mint osztályfőnöktől megtudtuk: covidos diákja jól van, otthon gyógyul. Kedden, ha minden jól alakul, csatlakozhat a társaihoz, akik talán már hétfőn mehetnek újra iskolába.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...