Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Furcsaságok a város új honlapja körül

- Advertisement -

2020 augusztusának közepén mutatták be a város új honlapját. Ennek elkészítésére 2018 decemberében kötöttek szerződést a Geszti Péter és felesége nevével fémjelzett céggel, a Grund Kommunikációs Kft.-vel. Ez a csapat szülte korábban a poligon kecskét, és a hármas tagolású kommunikációs mondatokat, mint például a Jövő.Menő.Kecskemét reklámszöveget.

Szóval a Grundot kérték fel az új városi honlap létrehozásával a tervezéstől, a grafikai megoldásokon át, a programozáson keresztül a felület kialakításáig. Beleértve azt is, hogy hogyan lehessen ide cikkeket feltölteni, hogyan legyen az adatvédelmi szabályoknak megfelelő, és még hírlevelet is tudjon küldeni. Vagyis teljesen új ruhát kellett szabniuk a honlapnak. A szerződést 2019. február 28-ig kötötték, és a dátum után a teljesítmény igazolása után jár a cégnek a teljes vállalkozói díj második fele is, 1.905.000 forint. Az első ekkora részt a dokumentum szerint már a szerződéskötés hónapjában előlegként megkapták. Vagyis a teljes vállalkozói díj 3.810.000 forint. Ez áll a szerződésben.

Miért kellett csaknem két évet várni az új honlapra? 

Nem tudjuk mi történt, de tavaly február után nem élesedett a város új honlapja. Azt sem tudjuk miért, de közben, az eredeti szerződés határideje előtt három nappal módosítottak a szerződésen, és a februári dátumot kitolták április végére. De ezt csak onnan tudjuk, hogy Árgus Tamás magánszemély adatigényléssel élt a város új honlapjával kapcsolatban, és neki az eredeti szerződés mellé elküldték a módosítást is.

Lehetséges, hogy mi nem kaptunk meg minden szerződést?

És itt elérkeztünk oda, hogy bár azt írtuk minap, hogy most már minden szerződés a kezünkben van 2015-ig, most pedig azt kell írnunk, hogy a szerződés módosítását nekünk nem küldték meg, pedig mi fizettünk is a szerződésekért. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy mi az, amit még nem kaptunk meg?

De mi történt tavaly április óta idén augusztus közepéig?

A dátumok fontosak, ezért újra nézzük csak. A módosított szerződés szerint tehát a Grunddal 2019. április 30-ig tartott az együttműködés a város új honlapjának elkészítése kapcsán. És a szerződés kitér arra is egy pontban, hogy a tervezés, a fejlesztés, a tesztelés és az élesítés idején is be kell tartani az adatvédelmi szabályokat, vagyis ebből is arra lehet következtetni, hogy elejétől a végéig a Grund volt megbízva a honlappal. De tavaly április 30. után sem lett új honlapja a városnak. De akkor mi történt csaknem másfél évig, amíg idén augusztus közepén élesítették és bemutatták az új honlapot? Ráadásul nyilvános tesztfelületként (az önkormányzati sajtó szerint), és úgy, hogy a Google találatokra kattintva nem is minden esetben adja ki a tartalmat a honlap.

Morzsákból tudunk csipegetni. Egyrészt nekünk az eredeti szerződés után semmilyen más szerződést nem küldött a hivatal ezzel kapcsolatban. Árgus Tamás még megkapta mellé ennek a módosítását, de semmi mást nem kapott ő sem. Honlap viszont lett. De vajon ki készítette végül el készre?

Legyünk jóhiszeműek, és tételezzük fel, hogy a KecsUP és Árgus Tamás együtt megkaptunk minden ezzel kapcsolatos szerződést. De ezek csak tavaly április végéig szóltak. És csakis a Grund a megbízott vállalkozó.

Akkor

  • vagy az van, hogy el is készült az új honlap a Grund által, de valamiért vártak 15 hónapot és csak utána mutatták be. Ez minimum érdekes lenne.
  • Vagy az van, hogy a Grund nem tudta, nem akarta, nem fejezhette be a honlapot. És azt másik cég véglegesítette, és ezzel ment el az a 15 hónap. Az új cég felkutatásával, a munka átvételével és folytatásával. De ez esetben kellene talán egy a Grundnak felmondó szerződésnek lenni azok között, amiket megkaptunk. Vagy újabb módosításnak a Grunddal a dátum újbóli kitolásáról. Esetleg egy teljesen új szerződésnek egy teljesen új vállalkozóval, amely végül készre formálta a honlapot. De ha így van, akkor hol vannak ezek a szerződések?

Tényleg nem a Grund, hanem más fejezte be?

Információnk szerint végül nem a Grund fejezte be a honlapot. Úgy tudjuk, több vállalkozó is szóba került, és, hogy mások is felbukkantak végül a projektben, arra utal az is, hogy a kecskemet.hu adminisztrációs felületén felbukkan egy olyan logó (powered by ViPCMS), amelynek gúglizása után a kecskeméti Virtulacom Szoftverház Kft.-hez jutottunk.

kecskemet.hu

Amely referenciái között sorolja fel például az önkormányzati hiros.hu honlapjának elkészítését is. Tehát jó eséllyel ez a cég fejezhette be a honlapot. Amire az is utal, hogy a hiros.hu és a kecskemet.hu admin felületének linkfelépítése megegyezik. A kettőt egymás alá tettük.

https://kecskemet.hu/admin.php?mod=adminCore%2FadminUser%2Flogin
         https://hiros.hu/admin.php?mod=adminCore%2FadminUser%2Flogin

 

És mivel a Grunddal kötött szerződés az admin felületre is kitér, vajon miért lenne ezen egy kecskeméti cég hirdetése, ha a Grund csinálta volna a felületet?

De ha így van, akkor mi lett a Grunddal? Megkapta az előleget, és ameddig eljutott, ez lett a fizetsége? Netán kötbért kellett fizetnie az önkormányzat mint megrendelő felé?

Természetesen megkeressük az érintetteket, és ha nyilatkoznak nekünk, akkor teljes lehet a kép.

Korábban 12 évig egy kézben volt a város díjnyertes honlapja

A mostanit megelőző honlapot a KecsUP előző kiadója, az AB Holding Kft. kecskeméti weboldal készítő cég készítette és üzemeltette. 2005-ben kapott rá megbízást, az együttműködés 2017-ig tartott. A cég Facebook oldalán akkoriban így „búcsúztatta” a közös munkát:

„A munka közben 3-szor nyerte el a weboldal az év honlapja címet és sok szakmai díjat is kaptak a városvezetők a weboldal információtartalmának és elérhetőségének köszönhetően. A közös munka 2017-ben megszűnt, ma pedig a domain is új szolgáltatóhoz került” – írta a cég 2018 január 12-én.

Facebook/AB Holding Kft.

Ki találta ki a poligon kecskét?

Ha már a Grundról írunk, akkor muszáj megemlítenünk egy másik szerződést, amelyet még 2017-ben kötött a céggel az önkormányzat, többek között kommunikációs feladatokról és arculati elemekről. Ennek a részeként készült el a poligon kecske is. Amely, kutakodva az interneten, nem tűnik túl eredetinek. Mi nem állítjuk, hogy nem a Grund fejlesztése lenne ez az arculat, csupán nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy igen sok hasonló tervezést találtunk egy rövig keresgélés után.

hiros7.hu

https://creativemarket.com/

A városi cégek által is hazsnálható arculat, és annak elemei, mint például a kecske, kísértetiesen hasonlít némely megvásárolható munkára, ez itt fentebb például kiterjedt reklámozási feladatokhoz mintegy 80 ezer forintért megvásárolható. És ha egy ilyesmit vásárolt meg a Grund a kecske alapjaként, annak az ára még benne sincs ráadásul abban a bruttó több, mint 10 millió forintban, amit az önkormányzat ebben a szerződésben aláírt.

Okuda San Miguel szobrász is hasonló poligon alkotásokról ismert. Például neki is van egy ilyen állata:

collater.al

Ki találta ki a Jövő.Menő.Kecskemét hármas tagolású szlogent?

Libor Zoltán, aki a Facebook profilja szerint az önkormányzatnál dolgozik, 2018 júliusában, ha nem is állította, hogy ő az ötletgazda, de azt sugallta, hogy van/lehet némi köze a fenti szlogenhez. Azt írja, hogy volt egy ötletelés, és azon ő a végül megalkotott Jövő.Menő.Kecskeméthez nagyon hasonló ötletekkel állt elő. Az egyik az volt, hogy Kecskemét, a menő jövő. Egy másik ennek egy variánsa: Kecskemét. A jövő menő. A poszt végén arra utal, hogy örül, hogy egy harmadik változat végül az utcán jön vele szemben.

Facebook/Libor Zoltán

A cikkben említett két szerződés szerint a feladatok és az összegek öszefoglalva:

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version