fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Mi a tosz van itt kormányzás néven?

- Advertisement -

-vélemény-

Tegnap este valamikor hét óra után éppen a boroktól sasszéztam át az üdítőkhöz (bocs, de én kólával szeretem leginkább a bort) az egyik bevásárlóközpontban, amikor telefonomra jött egy üzenet: Orbán Viktor 20 órakor az M1-en bejelentést tesz. Nem mondom, hogy hirtelen kapkodni kezdtem, hogy aztán otthon zavartalanul igyam szavait, de már a bevásárlás végénél jártam, és sejthető volt, hogy nézni tudom. Mire fizettem, bepakoltam a kocsiba, 19:57 lett. Gondoltam haza úgysem érek, hát ott a parkolóban online néztem az M1-et, ugyan mi lesz a bejelentés. Nem mondom, jobb esti program lett volna már az is, hogy nézem hazafelé, hogy sikerült-e jól beállíttatni a fényszórót, és elég messzire hord-e, ehelyett a köztévének mondott csatorna adását bámultam 6,47 collon.

Este nyolc után jelentenek be (interjúban!) éjféltől élő szabályokat

Arról most nem írnék, hogy milyen interjú volt ez, mert nem akarom a figyelmet elterelni. Maradnék szigorúan annál, amiről eredetileg akartam írni. Mivel nem kimondottan kötött le a beszélgetés, ezért fogtam magam és elindultam haza. Azzal a reménnyel, hogy amennyiben ez így csordogál, és tavasztól indulva beszélik meg a dolgokat, akkor majd bőven folytatom otthon. A garázs előtt álltam már, amikor egy fél mondatból kellett megtudni, hogy éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a köztereken. Ezt mondta a miniszterelnök, de kábé úgy, mintha ez tökre tudott lenne már, csak úgy megerősítésből újra bedobta.

Mit tesz ilyenkor az ember, aki pontosan akarja tudni a néhány óra múlva életbe lépő új szabályt? Megnézi a magyarkozlony.hu oldalt a részletekért. Persze az nem jött be, mert elég sokan gondolhatták még így, a rendszer pedig nem bírta el. 22:15-kor már bejött az oldal, de a legfrissebb szám még nem volt feltöltve, ezért biztos ami biztos, felcsörögtem a szüleimet, mert nem olyan fából faragták őket, hogy az estét (és a nap többi részét sem) M1 nézéssel töltsék, és talán egy esti film után le is fekszenek, hogy hallották-e. Nem. Mondom nekik: Orbán most mondta, hogy éjféltől a közterületeken kötelező lesz a maszk. Tényleg? Akkor ha megyek reggel boltba, fel kell vennem az utcán? – kérdezte édesanyám. Igen. Legalábbis az elejtett szavakból erre lehet következtetni. Aztán olvasok egy posztot, amelyet egy üzlettulajdonos írt, hogy fogalma nincs, mi várható holnaptól, ő inkább ki sem mer nyitni, hiszen sehol a részletek, a nyitás pedig közel. Nem akar büntetést.

Tényleg este negyed kilenckor kell megtudni, hogy éjféltől maszkot kell viselni az utcán? Ja, és, hogy a könyvtárak is zárnak? Mert ezt is csak úgy odavetette a riporter két szava közé a miniszterelnök. És még mi jön?

Ne értsen félre senki. Magam is azok közé tartozom, akik a magas számokat látva azt mondták, hogy lépni kellene már. Szigorítani, mert nem lesz jó vége. Ezért a bevezetett szabályok egy részével egyet tudok érteni. Csak ahogy történik mindez, az nem kóser. Mert honnan tudhatná meg a nyolc utáni bejelentést a hajnali kettőkor kezdő dolgozó, aki ezért már este hatkor alszik, hogy éjféltől maszkot kell vennie, ha kilép a kapun, mert különben megbüntetik? Honnan tudhatná az esti filmjét néző nyugdíjas, hogy közben új szabályok lépnek mindjárt életbe, és neki még internete sincs, hogy elolvassa a késő esti híreket. Honnan tudja, akit a hányinger kerülgetett néhány M1 híradó megnézése után, és kigyomlálta az MTVA csatornáit a TV-ből, mert véletlenül se akar odakapcsolni?

Aztán 22:30 körül már olvasható volt a rendelet a magyarkozlony.hu oldalon, és kiderült, hogy nem kell feltétlenül ehinni a miniszterelnök szavait. Mert eleve csak a 10 ezer főnél nagyobb településeken kell majd a közterületeken maszkot viselni, de majd csak ott, amely területeket erre kijelölik a polgármesterek. Vagyis éjféltől aligha lehetett bevasalni a rendelkezés ezen részét bárkin is. Bár néhány túlbuzgó polgármester -kihasználva a különleges jogrendet- akár 23 órakor ki is hirdethette, hogy miként döntött máris, hol kell maszkot viselni éjféltől. De reméljük ilyen azért nem történt. Tehát ha úgy vesszük, kár volt este megzavarni a szüleim estéjét. De még hányan tették ugyanezt? Esetleg keltettek fel alvó ismerőst, családtagot, hogy maszkban lépjen ki a kapun, nehogy aznap mínuszba forduljon büdzsé.

Most nem sorolom fel, mi van az új rendeletben. Mert ez az írás nem erről szól. Csak még annyit, hogy kutyát szabad sétáltatni a kijárási tilalom idején is azzal a megkötéssel, hogy otthonunktól, tartózkodási helyünktől, szálláshelyünktől 500 méternél távolabb nem mehetünk. Mivel konkrétan kutysétáltatás van írva a jogszabályba, macskát, görényt és kismalacot minden bizonnyal nem lehet sétáltatni. De ha úgy alakul, hogy 20:05-kor még az utcán vagyok idős nagymamámmal, mert egy torlódás miatt nem értem haza vele időben, akkor megbüntethetnek.

Hasonló cikkünk:  Az eddig könyvekre vonatkozó LMBTQ szabály más termékekre is érvényes lesz

Az alaptörvény módosításába és a választási törvény módosításába úgy tűnik nagyobb energiát fecceltek. Ezek ugyanis mindenképpen szükségesek most a járványhelyzet kezelésében. Ja, nem.

Vagyis, miután egy ország kutat késő este, szinte éjszaka, a legfrissebb szabályok után, munkáltatók bizonyatalnok, hogy holnap nyissanak vagy sem, bezárni kényszerülő vállalkozások nem tudják, megsegíti-e őket az állam és hogyan, dolgozók ezrei azt sem tudják mi vár rájuk a következő hetekben, és lesz-e bármi bevételük, addig nosza rajta, belengetik a gránitszilárdságú alaptörvény 9. módosítását. Mert ez is olyan fontos most a védekezésre kapott felhatalmazás után. Így az alaptörvény (leánykori nevén: alkotmány) már nem is hasonlít jóformán az eredetire, pedig amúgy a gránit elég szilárd anyag, de mint látható, nem annyira, hogy Orbán bicskája ne tudna rajta újabb és újabb faragásokat eszközölni. Talán nem véletlenül nem a gyémántkeménységű lett az alaptörvény jelzője. Mert azon farigcsálni tényleg necces lett volna már. Szóval nem sokkal azután, hogy az ellenzék java része is megadta a felhatalmazást a kormánynak, már be is nyújtották az alaptörvény módosítását, amelybe belevennék, hogy

  •  az apa csak férfi lehet, az anya meg csak nő
  • hogy hazánk biztosítja a gyerekeknek a keresztény értékrend szerinti nevelést
  • hogy a közpénz az amit az állam beszed, kiad vagy követel
  • hogy az olyan alapítványokat, amelyeket mostanában hoztak létre, mint például a Neumann János Egyetemet vagy az SZFE-t működtető alapítványokat csak akkor lehessen módosítani, megszüntetni, létrehozni, ha a következő kormány is 2/3-os többséget szerez.

Vagyis ahelyett, hogy úgy alakítanák ki a szabályokat, hogy

  • azok után ne az életbe lépés előtt 1-2 órával kelljen kutakodni
  • hogy eleve úgy jelentenének be új szabályozást, hogy legyen rá idő felkészülni
  • ha már Orbán bedobja a közterületen kötelező maszkviselést, akkor azt pontosan tegye
  • hogy a magyakozlony.hu elbírja a hirtelen megnövekedő kattintásokat
  • hogy előbb a polgármesterek kijelölhessék, hol legyen kötelező a maszkviselés, és majd csak utána lépne életbe az új szabály

De nem. Helyette az Orbán-kormány ideológiáját kőbe véső (reméljük csak gránitba, mert mint a példa mutatja, az gyorsan változtatható) alaptörvény módosítást szépen kidolgozzák. És így, ha nem volna szemfüles a sajtó, a nagy kavarodásban egy kalap alatt, suttyomban el lehetne intézni (el is lehet majd, de legalább nyilvánosságot kap), hogy az állam keresztény nevelést biztosít a gyerekeknek, ha akarják ha nem; az általuk létrehozott, egyetemeket működtető alapítványokat a nekik adott állami vagyonnal együtt pedig bebetonozzák; és körbeírják, hogy mi is az a közpénz az ő megfogalmazásuk szerint; és hogy ki lehet apa és anya. Ezzel talán kifogják a szél egy részét a mesekönyvdarálós szélsőjobb vitorlájából, és egyszerre megnehezítik, hogy minden pénznek utána nézhessen aki akar. Mert ugye volt a múltban néhány alkalom, amikor a bíróság mondta ki, hogy ez bizony közpénz, és ki kell adni, mire mennyi ment el. Majd tehát az lesz a közpénz, amit az alaptörvény annak nevez. Ha pedig ez leszűkíti majd az eddigi kört, akkor ez melegágya lehet a korrupciónak, a pénzek eltűnésének. Úgy tűnik, ebbe sokkal több energiát fecceltek.

Már 2022-re gondolva átírnák a választási törvényt

És akkor éjfél előtt egy perccel benyújtják a választási törvény módosítását, amely a listaállítást nehezíti meg. Mert e szerint az a párt indíthatna listát, amely

„legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – áll a tervezetben.

Eddig 27 körzetben kellet egyéni jelöltet állítani listához. Vagyis, ha az ellenzék mégis úgy döntött volna, hogy nem lesz közös lista, csak koordinált egyéni jelöltek, akkor ha megváltozik a törvény, ezt aligha teheti meg. Két listát persze még állíthat 5-6-7 vagy bárhány ellenzéki párt, de a lehetőségek ugye szűkülnek. A 444.hu emlékeztet, hogy leginkább nem a 27 körzet miatt indulhattak kamupártok korábban (ezzel indokolják a változtatást), hanem azért, mert egy választó több listát és személyt is támogathat, vagyis a kamupártok ellehetetlenítéséhez inkább ezt kellene megszüntetni. Persze, ha mondjuk az a cél, hogy a kutyapárt indulását tegyék nehezebbé, amely netán a kormánypártoktól vinne el szavazatokat, akkor értehtő. De valóban ez most olyan fontos, amikor a járvány kezelésére kértek és kaptak felhatalmazást?

Az új pedig az, hogy behalt a kormany.hu, ahonnan le lehetne tölteni azt az igazolást, amellyel munkába mehetnek azok, akik a kijárási tilalom alatt indulnak útnak vagy akkor érkeznek haza.

Valóban ez lenne a kormányzás? Vagy inkább csak valami őrület, amit kormányzásnak neveznek?

Gunity Gábor főszerkesztő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...