fbpx
12.9 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

Szövetség: Ha gócpontról beszél a polgármester, álljon elő a számokkal!

- Advertisement -

A KecsUp is megírta, a polgármester egy Facebook bejegyzésében arról írt, hogy aggasztó információk érkeznek Kecskemétről, és, hogy a megyeszékhely gócpont lett. Miután a hivatalos oldalakon erről nem olvastunk, mi akkor megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy így van-e. Bár kitérő választ kaptunk, de egyértelmű kérdésünkre nem írták le, hogy Kecskemét gócpont lenne. Miután a polgármester korábban ezt a hivatalt és a kormányzati tájékoztatási honlapot nevezte meg hiteles forrásnak, és a lakosságot arra kérte, hogy ezekről tájékozódjon, megírtuk, hogy az önkormányzat kíméletlenül felléphetne a polgármesterrel szemben az akkori közlemény alapján. Ő ugyanis a hiteles forrásokat felsoroló közleményében azt írta, hogy a pánikkeltésre alkalmas rémhírek terjesztőivel szemben az önkormányzat kíméletlenül fel fog lépni.

Szövetség: Elő a számokkal!

Most a Szövetség frakció állt ki, és kérte számon a polgármestert, hogy milyen adatokról tud, és ezeket hozza nyilvánosságra. Az ellenzék kíváncsi a kecskeméti számokra, az iskolai, óvodai, idősotthoni adatokra. Ugyanakkor sürgette a közintézményekben a tesztelést.

Dobos József a Szövetség közelmúltban megválasztott frakcióvezető-helyettese azt is megkérdezte, hogy vajon a kórház bírja-e még, mert a frakció szerint sok a covidos orvos. Ugyanakkor a Szövetség segítségét felajánlotta a polgármesternek a helyzet kezelésében, és örömmel fogadta a maszkviselés szabályainak szigorítását.

Dobos József mondandóját itt hallgathatja meg:

 

Milliárdok esnek ki a város költségvetéséből

A frakció új vezetője, Szőkéné Kopping Rita arról beszélt, hogy két év alatt több milliárd forint az, amit vagy elvontak a várostól, vagy egyéb okok miatt nem folyik be a költségvetésbe. Arról beszélt, hogy a polgármester a legutóbbi közgyűlésen bejelentette, hogy szeptember 15-ig 2 milliárd forint adóbevétel kiesése van a városnak, de ez módosulthat az év végéig.

Hasonló cikkünk:  Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

Szőkéné szerint ennek egyrészt az az oka, hogy egy intézkedés miatt a vállalkozók majd jövőre fogják megfizetni az iparűzési adót, amely idénre nézve 1,6 milliárd forint kiesés, az állam pedig mintegy 400 millió forint gépjárműadót elvont az önkormányzattól. Így jön ki a 2 milliárd forint 2020-ra.

Szőkéné azzal folytatta, hogy a szolidaritási adót kb. megháromszorozza a kormány, ezért Kecskemét esetében ez 2,6 milliárd forint kiadás lesz 2021-re, amikor szintén kiesik 400 millió forint gépjárműadó, kiesik a hírek szerint mintegy 100 millió forint, amely a közösségi közlekdés támogatása lett volna. Valamint kiesik 50 millió forint építményadó, mivel az óriásplakátok után fizetendő adót megszüntették.

Ez mintegy 5,5 milliárd forint kiesést jelent két évre, amihez még jön az, hogy 6,5 milliárd forint hitelt vett fel az önkormányzat, hogy a beruházásokhoz az önrészt biztosítani tudja. Ez visszafizetve 7,5 milliárd forint lesz

– mondta a frakcióvezető. Szőkéné Kopping Rita beszédjét itt hallgathatja meg:

 

A polgármestertől és a város parlamenti képviselőitől azt kérte az ellenzék, hogy használják ki lobbierejüket, és győzzék meg a kormányt, hogy a szolidaritási adó kiszámításánál ne a sokkal kedvezőbb 2019-es adóbevételt vegyék figyelembe, hanem korrigálják 2020-hoz, az akkori kieséseket figyelembe véve.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...