Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kecskeméten sem mehet be a szülésre a választott orvos

- Advertisement -

A Magyar Orvosi Kamara szerint az orvosnak, a kórháznak és a kismamának háromoldalú nyilvános szerződésben kellene rögzítenie, ki mire köteles, ezért mennyi pénzt kap az orvos vagy a kórház.

Korábban a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közölte, hogy mivel különösen fontosnak tartják a hálapénz kivezetését, felfüggesztik a szabad orvosválasztás jogát. Az RTL Híradó akkor megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, akik azt közölték: „A hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztást korlátozni”. A szabad orvosválasztás ugyanis alapjognak számít, amelyet szabályozni csak törvényi szinten lehet.

Most egy kismama arról számolt be a csatornának, hogy Kecskeméten, a megyei kórházban is megtiltják a választott szülésznőknek, nőgyógyászoknak, hogy bemenjenek a kismamák szülésére:

„A héten értesített a szülésznőm, hogy nem lehetnek már bent a szülésnél. Aláíratták velük, hogy ezt tudomásul is veszik”.

Beszélt a fogadott nőgyógyászával is, aki közölte, ők sem mehetnek be hétfőtől a szülésre. A kismama elmondta, azért akart saját orvossal szülni, mert lombikprogramban fogant kisbabájuk van, akire 3 évet vártak. Az orvosa tudja az előzményeket és tisztában van az alapbetegségeivel is.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a kismama kérhette, hogy a szülést az az orvos vezesse le, akihez korábban terhesgondozásra járt, vagy akit választott. Ezért pénzt fizettek az orvosnak a szülő nők. Ez azonban január elsejétől tilos.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetétől elmondta:

„Az, hogy egy szülő nő fizet 150 vagy 200 vagy több százezer forintot egy szülész orvosnak, hogy hajnali egykor a munkaidején kívül, teljesen szabálytalanul bemenjen és levezessen egy szülést, ez szabálytalan volt, a múltban korrupció volt, most is szabálytalan, most is korrupció, most bűncselekmény 1 évet kaphat a szülő nő is és az orvos is. Tehát a Debreceni klinika teljesen jogosan, helyesen járt el”.

A Magyar Orvosi Kamara javaslata szerint az orvosnak, a kórháznak és a kismamának háromoldalú nyilvános szerződésben kellene rögzítenie, ki mire köteles, ezért mennyi pénzt kap az orvos vagy a kórház.

Vasárnap is kereste az RTL Híradó a minisztériumot, akik azt válaszolták, hogy dolgoznak a részletes szabályokon.

- Advertisement -
Exit mobile version