Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nem civil szervezet a Zöld és Pont, mert a polgári jogi társaság nem az

- Advertisement -

Minap mutatkozott be a Széchenyivárosi Zöld és Pont Polgári Jogi Társaság. Azzal a céllal alakult ez meg, hogy szebbé tegye ezt a városrészt, és első alkalommal a Lánchíd utcai szelektív szigeten akartak rendet tenni, de ott éppen rend volt. Akkor ott azt mondták, hogy előző nap még volt itt sok hulladék, de időközben elvitték. Mintha megéreztük volna, hogy egy ilyen mondat el fog hangozni, a sajtótájékoztató előtti napon elmentünk és lefotóztuk a szigetet. Valóban több volt a hulladék, de a kukákban volt, nem mellette szétdobálva. Íme:

Szóval van ez a Zöld és Pont, amelynek a civilségét hangsúlyozzák. Már a minapi esemény meghívója is úgy jött, hogy „egy civil lakossági összefogás” ez, és több hírportál is a civilek munkájáról írt. Az egyik Facebook csoportban is téma a Zöld és Pont, ahova Szőkéné Kopping Rita önkormányzati képviselő kommentje alatt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is írt, és ő is megemlítette a kezdeményezés civilségét. De a képviselő törölte a posztját az alatta kialakuló személyeskedés miatt, így az alpolgármester megjegyzései is törlődtek.

Mi az a polgári jogi társaság?

A polgári jogi társaság egy laza egyesülési forma, nem önálló jogi személy, nem is kell bejelenteni a bíróságon, nincsenek nagy adminisztrációs terhei. Szamler László ügyvivő (ott, ahol megalakították a társaságot, fideszes képviselőjelölt volt, de vesztett) a KecsUP-nak az utóbbival indokolta, hogy ezt a formát választották. Tehát akartak formát adni az összefogásnak, de nem kívántak olyan szervezetet létrehozni, amivel sok papírmunka van. A civil kezdeményezés odáig igaz, hogy civilek gyűltek össze a társaság megalapítására, de a végtermék nem számít civil szervezetnek.

Ha akar, nyereséget is termelhet a Zöld és Pont

A 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz.

Civil szervezet:

  • a civil társaság
  • az egyesület (a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével)
  • az alapítvány (a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével)

Itt tehát a polgári jogi társaság nem szerepel, vagyis nem civil szervezet. Bár kétségtelenül hasonlít a civil társasághoz, de attól alapvetően megkülönbözteti, hogy a polgári jogi társaság gazdasági céllal is létrehozható (sőt egyes értelmezések szerint kimondottan gazdasági céllal hozzák összefüggésbe), míg a civil társaság nem. Ez azt jelenti, hogy a polgári jogi társaságnak nyeresége is lehet, amelyet szétoszthatnak a tagok között. Tehát azok a csoportosulások, amelyek nem akarnak gazdasági céllal működni és civil szervezetet akarnak létrehozni, mindezt pedig a leglazább formában, azoknak ideális lehet a civil társaság. Akik azonban úgy vélik, hogy gazdasági célokat is meg akarnak fogalmazni, azoknak ideális lehet ebben az esetben a polgári jogi társaság.

Politikai „vita” és személyeskedés

Az önkormányzati televízió a Zöld és Pont bemutatkozásáról készített anyagát 2019 eleji felvételekkel vezeti fel. Vagyis azzal az időszakkal, amikor a várost és a Széchenyivárost is a Fidesz-KDNP irányította. Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő (Szövetség), bár nem ezzel kapcsolatban, de ide köthetően arra utal a Közösen egy tisztább Kecskemétért Facebook csoportban, hogy van annak diszkrét bája, ha a kormánypártokhoz köthető emberek azzal jönnek elő most a fideszes városvezetés idején, hogy szemetes a város. A személyeskedés ennél a posztnál is hamar megjelent.

Facebook/Közösen egy tisztább Kecskemétért

Bodrozsán Alexandra ugyanis az újpesti városházán dolgozik főállásban, és ezt rendszeresen megkapja a politikai ellenfeleitől. Mintha bűn lenne ez az állás, de legalábbis minimum gyanús lenne, ha valaki városházán dolgozik. Végül is Szeberényi alpolgármester megmagyarázta: az újpesti állás felemlegetése nem személyeskedés volt, csupán rámutatott, hogy Bodrozsán hiteltelen. Azt nem tudtuk meg, hogy Újpest miatt, a vidék miatt, vagy amiatt, hogy Bodrozsánnak van főállása. Miközben a kecskeméti képviselők zömének, így a kormánypártiaknak is, van polgári munkája is. Igaz, nem mindenki köztisztiselői fizetéssel rendelkezik. Van köztük igazgatóhelyettes és kancellár is. Akad a Fidesz-KDNP soraiban olyan, aki a képviselőség mellett még legalább három helyen dolgozik.

 

- Advertisement -
Exit mobile version