Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lopakodó birtokbavétel címmel írt az egyetemi alapítványokról az Átlátszó

- Advertisement -

Az Átlásztó szerzője, Darvas Béla már a többedik cikket írja az egyetemi alapítványokról. A legújabb rész nevekről szól. Személyekről, akik felbukkantak az alapítványokban vagy azok körül. Azzal vezeti fel a cikket, hogy jól emlékszik még azokra az időkre, amikor nővére osztályának szülői értekezletén az apja azt a feladatot kapta az osztályfőnöktől, hogy a tantermi ülésrenden különböző színekkel jelölje a diákokat annak megfelelően, hogy ki milyen családból érkezett. Értsd: kulák, munkás, paraszt, értelmiségi…..

Arra is emlékszik, hogy nővére legjobb barátnője kiváló jegyei ellenére nem lehetett orvos, mert elbukott a megbélyegzéseken. Úgy folytatja a szerző, hogy visszaköszön neki a billiogozási nyomor, amikor ezt a részt írja. Mert hiszen most ő is egy listát adott közre, bár nyugtalansággal tette. De látni vél valamit.

Ebből a cikkből kivettük a kimondottan Kecskemétet, a Neumann János Egyetemet érintő részeket, és ezeket szó szerint tesszük közzé a linkekkel együtt. A neveket vastagon mi emeltük ki.

„– Csizmadia Attila Norbert a Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke friss PhD-s, és máris a kecskeméti egyetem gondjai nyugtalaníthatják. Végül is 1999-ben a pótolhatatlan Deutsch Tamásra is vártunk, hogy letegye az MSc vizsgáit a sportminiszteri székhez. Megérte, hiszen Hofi Géza is nagyon örült neki (Hurrá, levizsgázott Deutsch Tamás). Csizmadia is egyike a hazánkban előzetesen megbecsülésben részesült oktatózsenijeinek, aki a lokális és globális közötti különbséget még aligha pedzegeti?
Gaál József gépész üzemmérnök (BSc), alpolgármester is a Neumann János Egyetemért Alapítványba került. Élete végéig egyetemet igazgat majd, amit ugyan ő speciel nem végzett. A Kossuth-díjas Losonczi Pál (született Laklia Pál) is csak mezőgazdasági technikumot végzett az Átkosban, mégis ő volt egy ideig a mezőgazdasági miniszter és lett végül az Elnöki Tanács elnöke. Van ilyesmire klisé.

György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a Neumann János Egyetem docense és az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa. Korábban a Századvég cégcsoport vezető közgazdászaként dolgozott. Ő a hatodik kuratóriumi tag a közgázon. Máshol csak öten vannak. Bővülnek majd a többiek is? Palkovics László azt nyilatkozta a minap, hogy nem ül be egyetemi kuratóriumba, mert az összeférhetetlen az ITM-ben betöltött pozíciójával. Az államtitkára beülhetett? Nem méltánytalanul szigorú önmagához?

 Lezsák Sándor (BSc) a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát levelezőn végezte. Az MDF alapító tagja, aki aztán másokkal együtt a Fidesz-KDNP-be igazolt át. Ma az országgyűlés egyik alelnöke, amin pártját illetően például Jakab István felsőfokú technikussal osztozik. Indokolt tehát – oktatási és tudományos elfogultsággal nem vádolható –, hogy a Neumann János Egyetem kuratóriumának tagja lett. A népfőiskolák hangja. Egy képviselőtől eredeztetik azt a mondást, hogy „…gén nélküli világban szeretne élni”. Nem feltétlenül a tiszteletreméltó költőfejedelemtől származhat ez a szállóigévé vált sor; van elég a genetikával hadilábon álló, alibiző képviselő hazánkban. Lehet ez persze csipkelődő mítosz is, amin a genetikusok ideig órákig elnevetgélnek, hiszen nyoma mára ennek az ügynek alig maradt. Futottam egy kört, de a dicsőséges szerzőt már jótékony homály fedi. Ilyen bon mot-ok úgy tűnnek el a világhálóról, mint a napsütésre kitett kámfor. És miért is ne szerethetne valaki gének nélküli világban élni? Vonatkoztassunk el kicsit az élet eredetétől! Táplálkozzunk például fénnyel. Annyiféle odafönt meg is hallgatott óhaj teljesült már eddig. Én az MDF időkben létrehozott Lakitelek Alapítvány és Népfőiskoláról sem gondoltam, hogy maradandó lesz. Sőt, hogy a megálmodója (vezetője a feleség Sütő Gabriella ex-gyógyszerész-asszisztens) egyszer a megyei egyetem (Neumann János Egyetemért Alapítvány) kuratóriumi tagja lesz, és annak oktatási életébe beleszólhat.

 Szemerey Szabolcs vállalkozó (Matolcsy György másod-unokatestvére) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, bár a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának alakuló ülésén is ott látjuk (címkép – Fotó: Banczik Róbert/KEDO). Fideszes felesége, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere. Szemerey Szabolcs a Neumann János Egyetem építkezésének koordinátora volt (utólag belátott összeférhetetlenség miatt végül lemondott), de az iparművészeti kuratóriumba ültették be. Szemerey Tamás rokona, aki szintén banki ember (Növekedési Hitel Bank). Szemerey Gabriella, Tamás felesége úgyszintén ismert személy a médiában. Első olvasatra ritkán bonyolultnak tűnik ez, de a Magyar Narancs ábrája gyorsan világossá teszi a Szemerey-dinasztia viszonyait. Számomra a rokoni szálak miatt is bizarrnak tűnik az itteni helyzet.

– Neumann János Egyetemért Alapítvány körül van, aki Matolcsy György lokálpatrióta (2010-2013 között a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, 2013-tól a Magyar Nemzeti Bank elnöke) ambícióit véli látni. Bíró Attila a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. (ennél a cégnél volt 1995-től Palkovics gépész igazgató, aki egyébként Bokor József tanítványának vallja magát, aki viszont a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja) vezérigazgatója a felügyelőbizottság elnöke. Talán a kecskeméti példán láthatjuk leginkább, hogy semmi sem vész el, csak átalakul. 2017-ben a konzisztóriumnak öt tagja volt (három tagot delegált az illetékes miniszter, valamint hivatalból tag a rektor és a kancellár). Itt Csizmadia Norbert (a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kuratóriumi elnöke → most a kuratórium elnöke, Takács Gyula (HILTI Szerszám Kft. ügyvezető igazgatója most nincs a látótérben), Szemereyné Pataki Ildikó (helyesen: Szemereyné Pataki Klaudia – a szerk.) Kecskemét polgármestere a másik felügyelőbizottsági tag. Szabó József Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ vezetője szintén felügyelőbizottsági tag. Fülöp Tamás főiskolát végzett tanár, aki 2020-ban szerzett PhD-t. Fides et ratio olvashatjuk a fedőlapon és a szerény tartalom mögött két oldalon át következnek a köszönetnyilvánítások. A disszertáció elkészüléséért az Európai Unió European Social Fund (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00002 – lásd archívum) nevű programjának mond köszönetet, amihez utólag is gratulálok, gondolom a kissé túlkoros PhD-hallgató különösképpen megérdemelte a speciális támogatást. Az immáron PhD-vel rendelkező rektor már Covid-19 szakértőnek is előléptette magát, és ki tudja, miért, a tudományról is beszél, amihez alkotó köze a fölöttébb szerény szakirodalmi listája szerint aligha van.

Valóban ilyen összekapaszkodó közösség (címkép) emeli majd fel a magyar egyetemi színvonalat nemzetközi szintre? Itt még egyetemi hagyományokról sem beszélhetünk, hiszen csak botladozó főiskolai múlt mutatható fel. Jelentkezik majd ide hallgató, mikor eddig sem tette? A Matolcsy-Szemerey-dinasztia kisugárzása és a stadionra hajazó új épület elég vonzó lesz majd?”

 

- Advertisement -
Exit mobile version