Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az országgyűlési képviselők alapbére mától 107.400 forinttal emelkedik

- Advertisement -
Az országgyűlési képviselők alapbére mától a jelenlegi 1.103.400 forintról 1.210.800 forintra emelkedik, vagyis bruttó 107.400 forinttal. Ebből a választott képviselők – családi adókedvezmények figyelembevétele nélkül – 805.182 forintot kapnak kézhez, a ténylegesen elkölthető nettó bér 71.421 forinttal emelkedik, írja az mfor.hu.
A parlamenti patkóban ülők közül azonban kisebbségben vannak azok, akik ekkora összegért végzik a munkájukat. A képviselői fizetést ugyanis nagyban függ a betöltött pozíciótól, az alapbérre csak azok jogosultak, akik semmilyen más posztot nem töltenek be a parlamentben és a kormányban.
A parlamenti képviselők bérének emelkedését a kormánypárt korábban azzal indokolta, hogy a pedagógusok és más közszférában dolgozók fizetése után a képviselők saját juttatásaikat is kiigazítják.
Az elfogadott változtatások értelmében a képviselői alapbért a mindenkori nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozták meg. Az összeg felülvizsgálatára évente kerül sor februárban, miután a KSH közzétette az előző évre vonatkozó változás mértékét. Ennek következményeként ez sorban már a negyedik alkalom lesz, amikor ennek megfelelően igazítják ki a képviselői fizetéseket.
A béremelés mértéke ezúttal sem lesz elhanyagolható, hiszen a statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint az átlagos bruttó bér 2020-ban 9,7 százalékkal emelkedett. Csak emlékeztetőül: egy évvel ezelőtt 11,4 százalékos emelésnek örülhettek a honatyák és -anyák.

A magyarok fele 200 ezer forintnál is kevesebbet visz haza – így alakult a mediánjövedelem

Néhány napja irtunk arról, hogy a 75 ezer forint különbség az átlagbér és aközött, hogy mennyit keres valójában az átlag magyar. A KSH az átlagbért szokta közzétenni, amit nagyban torzítják a legjobban keresők kiugró számai. Így egy egyszerű példával élve, egy nincstelen magyar és Mészáros Lőrinc átlagvagyona 200 milliárd forint körül alakulna. Ezzel szemben a mediánbér sorba állítja az összes hazai keresetet és azt a pontot jelöli ki, aminél a dolgozók fele többet, a másik fele kevesebbet keres.  Az EU statisztikai hivatala szerint:
egy magyar háztartásban az egy főre jutó nettó mediánjövedelem 156.000 forint volt 2019-ben, ami alig a harmada az Unió átlagnak és Bulgáriát, valamint Romániát megelőzve a 3. legalacsonyabb a tagállamok között.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version