fbpx

FRISS HÍREK

Madármentés

- Advertisement -

A héten korábban már Facebook közleményben is megjelent a Nagykőrös határában talált röpképtelen, feltehetően beteg, mérgezett rétisas megmentése, és visszaengedése a természetbe.

Szeretném néhány gondolattal kiegészíteni az eddig ismertetett eseményeket.
A rétisas a legnagyobb európai sas. Európában mindenütt elterjedt. Szigorúan védett faj, eszmei értéke a legmagasabb kategóriába tartozik. Magyarországon 100-150 pár költ állandóan, de tél folyamán a létszámuk megnövekszik, mert észak-európai egyedek is itt telelhetnek.

Megítélése a Wikipédia alapján „A hatalmas égi csúcsragadozókban sokan – oktalanul – mind az emberek, mind a háziállatok életére veszélyes fenyegetést láttak. A vadászat és az illegális befogás mellett az életterének szűkülése, valamint a mérgezés veszélyezteti. Az 1970-es évektől szigorú védelmüknek köszönhetően a számuk emelkedni kezdett, és ma már biztonságban tudhatjuk őket a kipusztulástól.”

Hasonló cikkünk:  Nyulakra, őzekre, rókákra vadásznak a reptéren

A faj védelme a természetvédelmi szervezetek kiemelt feladata.
Szerencsére, ez a madár is megmenekült!

Kökény Gábor

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...