fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. február 23., péntek

FRISS HÍREK

Szemfényvesztők: kókai roma egyesületté varázsolták a Nagykőrösi Kinizsit

- Advertisement -

Az Önkormányzati Hírek legutóbbi számában Czira Szabolcs kabinetének tollforgatója, HT – vélelmezhetően Horváth Tibor – Szemfényvesztők címmel sokadszorra írta le már-már rögeszmévé váló fantazmagóriáit a helyi ellenzékről. Pedig a címet olvasva, először azt gondoltuk, hogy a Nagykőrösi Kinizsi kókai roma egyesületté történt elvarázslásáról fog érdemi információval szolgálni, hiszen az igazi szemfényvesztés az.

Azonban csalódnunk kellett, továbbra sem tudjuk, hogy pontosan mi is történt a fideszes kezekbe került patinás klub háza táján. Ahogy a Heti Hírek elsőként beszámolt róla, a Sohajda Márk fideszes önkormányzati képviselő, egyben jogi, gazdasági és közbeszerzési bizottsági elnök által vezetett Nagykőrösi Kinizsi átalakult, és kókai székhellyel, új elnökkel Roma-Gól Sportegyesületként működik tovább – legalább is papíron. Hogy a valóságban mi a helyzet, azt még Zágráb Nándor sem tudta kideríteni a kókai székhelyre látogatva, ahol a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesével tudott csak beszélni, elnöknek, edzőnek vagy játékosoknak se híre, se hamva nem volt.

Egyelőre annyit tudunk, hogy 2021. február 26-án született egy olyan új alapszabály, amely a Kinizsi nevét, a székhelyét és a vezetők személyét megváltoztatta. Civil szervezet lévén, ez csak úgy volt lehetséges, hogy taggyűlést hívtak össze, amelyre elvileg csak az elnök, Sohajda Márk volt a jogosult.
Továbbra sem tudjuk, hogy hány tagja van/volt a Kinizsinek, de mivel a törvény szerint egy civil szervezetnek legalább 10 fős tagsággal kell rendelkeznie, akkor a határozatképességhez minimum 5+1 főnek, azaz 6 személynek jelen kellett lennie ezen, amit saját kezű aláírásával a jelenléti íven igazolni is kellett. A taggyűlésen meghozott döntés a bíróság honlapja szerint 2021. március 16-án jogerőre is emelkedett. Így lett az egyesület neve Roma-Gól Sportegyesület, a székhelye pedig Kóka 4227 helyrajzi számmal jelölt ingatlana, Sohajda Márk helyett pedig Matyi József lett az elnök, akiről ugyancsak nem hallottunk eddig, pedig valamikor be kellett lépnie az egyesületbe, hiszen másként nem választhatták volna meg.

És mindez, jó fideszes gyakorlat szerint, igazi szemfényvesztő módon, a nyilvánosság kizárásával történt!

Az Önkormányzati Hírek tollnokának visszatérő témája az ígéretek betartása. A szerző előszeretettel kéri számon az ellenzéken, hogy kisebbségben, három fővel a kilenc ellen, miért nem csinálják ezt, miért nem fizetik ki azt stb. Ugyanakkor a magukat állandóan csak „győzteseknek” hangoztató fideszes oldal ígéretein hétről hétre átsiklik. Például azon, hogy Sohajda Márk, maga mögött tudva a fideszes városvezetés támogatását, micsoda nagyívű tervekkel vágott neki pályafutásának. Alig akadt olyan helyi médium, amely ne attól zengett volna, hogy ez a tehetséges, nagy jövő előtt álló fiatal sportvezető milyen csodákat készül megvalósítani a Csónakázó partján. Aztán amikor a nagy bűvésztrükk nem sikerült, és a nyuszi idő előtt kibújt a cilinderből, óriási hallgatásba menekültek.

HT-nek visszatérő témája az a 150 ezer forint is, amivel az önkormányzat tartozik a csatorna beruházásban érintett lakosságnak (vö. Lázár János: a nagykőrösieknek nem kerül pénzükbe) és folyton az ellenzéken kéri számon. Dicséretes dolog, hogy ennyire számon tartja a Czira-féle városvezetés tartozását, de ha már a témánál van, akkor a fideszes Kinizsi-vezetés tartozását is napirendre tűzhetné. Hiszen közismert, hogy a Nagykőrösi Kinizsi SE összesen 57 millió forint tartozást halmozott fel a magyar állam költségvetése, illetve a sportági szövetségek felé.
(Nem tudjuk, hogy ez kamatozva, mostanára mekkorára nőtt.) Közpénzről lévén szó, tulajdonképpen a mi, adófizető polgárok által befizetett pénzzel nem tud elszámolni. Lapunk is megírta és az országos sajtó is beszámolt róla, hogy az akkor még megyei első osztályú csapattal rendelkező klubtól 33 millió forint szabálytalanul, vagy egyáltalán el nem számolt pénzt követel vissza a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). Hasonló helyzetbe hozták a röplabda szakosztályt is, az országos szövetség 23,8 millió forint visszafizetésére kötelezte Sohajdáékat, ugyancsak a TAO-támogatás – tehát közpénz – körüli anomáliák miatt. És akkor a röplabdás kislányokra költött majd 120 millió forint sorsáról még ne is beszéljünk, amivel eddig még senki sem számolt el, és vélelmezhetően a kókai roma vezetők nem is tudnának.

Egy tehetséges szemfényvesztő mutatványa után a közönség általában tapsviharban tör ki. Sohajdáék produkciója nem ebbe a kategóriába tartozik. Az ő esetükben nem kellett elhangoznia Rodolfo szállóigévé vált mondatának, miszerint csak a kezemet figyeljék, mert csalok. Önmagukat leplezték le a felháborodottan morajló publikum előtt.

Kép: Koppány
könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...