fbpx
16 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Szemfényvesztők: kókai roma egyesületté varázsolták a Nagykőrösi Kinizsit

- Advertisement -

Az Önkormányzati Hírek legutóbbi számában Czira Szabolcs kabinetének tollforgatója, HT – vélelmezhetően Horváth Tibor – Szemfényvesztők címmel sokadszorra írta le már-már rögeszmévé váló fantazmagóriáit a helyi ellenzékről. Pedig a címet olvasva, először azt gondoltuk, hogy a Nagykőrösi Kinizsi kókai roma egyesületté történt elvarázslásáról fog érdemi információval szolgálni, hiszen az igazi szemfényvesztés az.

Azonban csalódnunk kellett, továbbra sem tudjuk, hogy pontosan mi is történt a fideszes kezekbe került patinás klub háza táján. Ahogy a Heti Hírek elsőként beszámolt róla, a Sohajda Márk fideszes önkormányzati képviselő, egyben jogi, gazdasági és közbeszerzési bizottsági elnök által vezetett Nagykőrösi Kinizsi átalakult, és kókai székhellyel, új elnökkel Roma-Gól Sportegyesületként működik tovább – legalább is papíron. Hogy a valóságban mi a helyzet, azt még Zágráb Nándor sem tudta kideríteni a kókai székhelyre látogatva, ahol a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesével tudott csak beszélni, elnöknek, edzőnek vagy játékosoknak se híre, se hamva nem volt.

Egyelőre annyit tudunk, hogy 2021. február 26-án született egy olyan új alapszabály, amely a Kinizsi nevét, a székhelyét és a vezetők személyét megváltoztatta. Civil szervezet lévén, ez csak úgy volt lehetséges, hogy taggyűlést hívtak össze, amelyre elvileg csak az elnök, Sohajda Márk volt a jogosult.
Továbbra sem tudjuk, hogy hány tagja van/volt a Kinizsinek, de mivel a törvény szerint egy civil szervezetnek legalább 10 fős tagsággal kell rendelkeznie, akkor a határozatképességhez minimum 5+1 főnek, azaz 6 személynek jelen kellett lennie ezen, amit saját kezű aláírásával a jelenléti íven igazolni is kellett. A taggyűlésen meghozott döntés a bíróság honlapja szerint 2021. március 16-án jogerőre is emelkedett. Így lett az egyesület neve Roma-Gól Sportegyesület, a székhelye pedig Kóka 4227 helyrajzi számmal jelölt ingatlana, Sohajda Márk helyett pedig Matyi József lett az elnök, akiről ugyancsak nem hallottunk eddig, pedig valamikor be kellett lépnie az egyesületbe, hiszen másként nem választhatták volna meg.

És mindez, jó fideszes gyakorlat szerint, igazi szemfényvesztő módon, a nyilvánosság kizárásával történt!

Az Önkormányzati Hírek tollnokának visszatérő témája az ígéretek betartása. A szerző előszeretettel kéri számon az ellenzéken, hogy kisebbségben, három fővel a kilenc ellen, miért nem csinálják ezt, miért nem fizetik ki azt stb. Ugyanakkor a magukat állandóan csak „győzteseknek” hangoztató fideszes oldal ígéretein hétről hétre átsiklik. Például azon, hogy Sohajda Márk, maga mögött tudva a fideszes városvezetés támogatását, micsoda nagyívű tervekkel vágott neki pályafutásának. Alig akadt olyan helyi médium, amely ne attól zengett volna, hogy ez a tehetséges, nagy jövő előtt álló fiatal sportvezető milyen csodákat készül megvalósítani a Csónakázó partján. Aztán amikor a nagy bűvésztrükk nem sikerült, és a nyuszi idő előtt kibújt a cilinderből, óriási hallgatásba menekültek.

Hasonló cikkünk:  Milyen a nyilvánosság helyzete a vidéki önkormányzatoknál?

HT-nek visszatérő témája az a 150 ezer forint is, amivel az önkormányzat tartozik a csatorna beruházásban érintett lakosságnak (vö. Lázár János: a nagykőrösieknek nem kerül pénzükbe) és folyton az ellenzéken kéri számon. Dicséretes dolog, hogy ennyire számon tartja a Czira-féle városvezetés tartozását, de ha már a témánál van, akkor a fideszes Kinizsi-vezetés tartozását is napirendre tűzhetné. Hiszen közismert, hogy a Nagykőrösi Kinizsi SE összesen 57 millió forint tartozást halmozott fel a magyar állam költségvetése, illetve a sportági szövetségek felé.
(Nem tudjuk, hogy ez kamatozva, mostanára mekkorára nőtt.) Közpénzről lévén szó, tulajdonképpen a mi, adófizető polgárok által befizetett pénzzel nem tud elszámolni. Lapunk is megírta és az országos sajtó is beszámolt róla, hogy az akkor még megyei első osztályú csapattal rendelkező klubtól 33 millió forint szabálytalanul, vagy egyáltalán el nem számolt pénzt követel vissza a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). Hasonló helyzetbe hozták a röplabda szakosztályt is, az országos szövetség 23,8 millió forint visszafizetésére kötelezte Sohajdáékat, ugyancsak a TAO-támogatás – tehát közpénz – körüli anomáliák miatt. És akkor a röplabdás kislányokra költött majd 120 millió forint sorsáról még ne is beszéljünk, amivel eddig még senki sem számolt el, és vélelmezhetően a kókai roma vezetők nem is tudnának.

Egy tehetséges szemfényvesztő mutatványa után a közönség általában tapsviharban tör ki. Sohajdáék produkciója nem ebbe a kategóriába tartozik. Az ő esetükben nem kellett elhangoznia Rodolfo szállóigévé vált mondatának, miszerint csak a kezemet figyeljék, mert csalok. Önmagukat leplezték le a felháborodottan morajló publikum előtt.

Kép: Koppány
könyvelő

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...