Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Visszatért Varsóba a Kijevbe látogató miniszterelnöki delegáció, Orbán nem volt ott

- Advertisement -

Miközben Kijevet hetek óta támadja az orosz haderő, három közép-európai ország négy vezető politikusa – Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński egykori lengyel miniszterelnök, jelenlegi kormányfőhelyettes – tett rendkívüli látogatást az ukrán fővárosban. Azért mentek Kijevbe, hogy támogatásukról biztosítsák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem ment Kijevbe lengyel kollégáival

A delegáció vonnattal ment Kijevbe, akik azóta visszatértek Lengyelországba. Orbán Viktor nem tartott velük. A hazatérés tényét Piotr Müller lengyel kormányszóvivő közölte a Twitteren.

Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd késő délután azt írta a Twitterén, hogy:

Itt, a háború sújtotta Kijevben zajlik a történelem. Itt harcol a szabadság a zsarnokság világa ellen. Itt mindannyiunk jövője a tét. Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat barátai segítségére – ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevbe.

A találkozó után a legerősebb bejelentést Jaroslaw Kaczynski tette, aki egyébként nagyon szoros politikai kapcsolatokat ápol(t) Orbán Viktorral. Ő a lengyel kormánypárt, a PiS elnöke, illetve miniszterelnök-helyettesként Lengyelország de facto vezetőjének is tartják. Kaczynksi szerint:

Úgy vélem, szükséges, hogy legyen egy békemisszió – akár a NATO részéről, akár szélesebb nemzetközi keretben –, egy misszió, amely képes megvédeni magát, és amely ukrán területen működik

– mondta el a találkozót követő sajtótájékoztatón.

3 millióan menekültek már el Ukrajnából 

  • A lengyel határőrség közlése szerint 1,89 millió ember menekült eddig Ukrajnából Lengyelországba a háború kitörés óta – írja a BBC. 94 százalékuk ukrán állampolgár. A legtöbb menekült a különböző nagyvárosok felé megy tovább – Varsó, Krakkó, Wrocław –, ahol már nehézséget okoz az érkezők nagy száma.
  • Magyarország a március 13-ai adatok szerint eddig 255.291 menekült érkezett az orosz agresszió elől. Összesen pedig mintegy 2,8 millió ukrán hagyta el az országát, ez a szám mára valószínűleg meghaladta a 3 milliót.
(portfolio.hu, 24.hu, BBC, euronews.com)
- Advertisement -
Exit mobile version