Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Szűk hét esztendő után elérhető közelségbe került a KTE-nek az első osztály

- Advertisement -

Ha ma este nem nyer a Diósgyőr, aki otthon fogadja a Soroksár együttesét, kijelenthető, hogy szűk hét esztendő után ismét első osztályú csapata lesz Kecskemétnek. Vasárnap a labdarúgó NB II 36. fordulójának megyei rangadóján a 2. helyezett Kecskemét a 12. Tiszakécskét látta vendégül a Széktói stadionban. A lila-fehér együttes Szalai Gábor góljával 1–0-ra megnyerte a megye derbit, így Kecskemét átmenetileg 6 pontra ellépett a DVTK-tól.

Ha a borsodiak ma este nem nyernek, behozhatatlan hátrányba kerülnek, még akkor is, ha véletlen Szabó István gárdája elvesztené az utolsó két meccsét ellenben pedig a diósgyőriek megnyerik mindkettőt. A két csapat közti gólkülönbségben is jobban áll a KTE, így reálisan elérhető közelségbe került számára az első osztály.

Sokan el sem hitték, hogy egyszer tényleg lesz első osztályú csapata Kecskemétnek

Kecskemét a magyar futballtérképre a 2007/2008-as szezonban került fel, amikor közel 100 év várakozás után bajnoki címét szerzett az NBII-ben, majd 2011-ben megnyerte a Magyar kupát és 2012-ben második lett a Ligakupa sorozatban.

A feljutásnak köszönhetően a városban a helyi futball népszerűsége és vele együtt a nézettsége is jelentősen megnőtt. Az anyagi hátteret két vállalkozás biztosította. 2006-ban Rózsa Pál és Versegi János megvásárolták a helyi NB II-es csapatot menedzselő KTE Kft.-t. A vezetőedző akkor Török László volt, akit két edzőváltás követett, míg végül 2007 nyarán Tomiszlav Szivics és stábja vették át az irányítást. Munkájuk olyan jól sikerült, hogy egy zsinórban a 14 győzelmet hozó – a szurkolók körében csak „tavaszi hadjáratnak” elkeresztelt – szezon végén a csapat az első helyen végzett.

Kecskemét – Vác 5:0 / 2008. május 17. Széktói Stadion, Kecskemét

Kecskemét önkormányzata is mellé állt a csapatnak, többek között biztosította részére a stadion használatot, anyagilag támogatta az utánpótlást, de ennél tovább nem nagyon folyt bele a város a klub életébe. Hallani lehetett olyan híreket is, hogy nem volt felhőtlen Zombor Gábor volt polgármester és Rózsa Pál tulajdonos viszonya. Előbbi azt kérte, hogy a város akkor tud több forrást biztosítani, ha nagyobb belelátása van az anyagiakba.

Az NB I-be jutás minden évben több és több forrást igényelt, amit nem volt könnyű találni. 2008-11 között a hulladékfeldolgozással foglalkozó Ereco Zrt. lett a csapat névadó szponzora, 2011-12-es szezonban a Szerencsejáték Zrt. volt a főszponzor, míg 2012-től a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. lett a névszponzor.

Majd jött a feketeleves és három év a megyei bajnokságban

A 2014-2015-ös szezonban hiába szerepelt szépen a KTE, Bekő Balázs irányításával a 9. helyen végeztek, mégis ez az év a búcsút jelentette az élvonaltól. Az MLSZ a Győr, a Pécs, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pápa számára nem engedélyezte az élvonalbeli indulást, amit maga Csányi Sándor az MLSZ elnöke jelentette be 2015. május 13-án.

A szabályzat szerint a licenc nem adható meg, ha a kérelmező saját tőkéje két egymást követő évben negatív, azzal a kitétellel, hogy a klub egy ízben kivételes elbánásban részesülhet, amennyiben a szabályzatban előírt határidőn belül rendezi a pénzügyi helyzetét. Csakhogy ezt a kártyát a Kecskemét már kijátszotta. NBI-es licenc hiányában pedig nem indíthatott csapatot a KTE, a névhasználati joggal rendelkező kft. gyakorlatilag megszűnt.

A túlélést a KLC-KTE SI felnőtt csapata jelentette, akik a megye I-es bajnokságban szerepeltek, ez lényegében a negyedosztály. Az átmeneti évek után 2017 nyarán 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a csapatot fenntartó cégben a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP).

A kecskeméti focicsapat gazdasági háttere stabilnak tűnik, ami a KTE szempontjából tervezhetővé teszi az építkezést. A HÉP-nek nem lehet oka ugyanis panaszra, a jelenlegi politikai kurzus hatalomra kerülésének évétől, 2010-től eltelt 12 évben folyamatosan növelte árbevételét. Sorra nyeri el a munkákat. A portfóliójában van energetikai felújítás, hotel, sportcsarnok, uszoda és autópálya mérnökség építése is, ami éppen a tervezettnél 1,1 milliárd forinttal drágább. De a HÉP újítja fel a kecskeméti Városházát is. És egy másik cégükön keresztül liciten szerezték meg egymilliárd forintért a boglári kempinget is.

Kitűzött cél a biztos bennmaradás, az események azóta felpörögtek

„A folyamatosságban hiszünk, mindig a kitűzött célok mentén dolgoztunk eddig szezonról szezonra. A hátterünk stabil, a működésünk biztos lábakon áll, de ez azért lehet így, mert nagyon szigorúan vesszük a számokat, illetve azt, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre.  A klubnál két lábbal a földön állnak, örülnek a jó eredményeknek, ugyanakkor a kitűzött cél továbbra is a biztos bennmaradás, lehetőség szerint minél jobb eredménnyel.” – nyilatkozta tavaly augusztusban dr. Filus Andor, a KTE ügyvezetője.

A 2021–2022-es szezon ebben a szellemben is indult. A szurkolók ugyan titkon mindig reménykednek a feljutásban, de a lelátón is inkább az hallatszott, hogy érjen oda a csapat a dobogóra, ami így is szép és nagy teljesítmény. Az események időközben felpörögtek. Néhány hete a vezetés megkérte az első osztályba a licencet, amit meg is kapott.

Szabó István a KTE mestere / Fotó: kecskemetite.hu

Szabó István mester is mindig óvatosan és kimérten nyilatkozott, amikor arról kérdezték, cél-e a feljutás. Ahogy Filus, a mester is azt mondta, hogy a cél a biztos bennmaradás és, hogy minden hazai meccset meg kell nyerni. Néhány hete ez nagyot változott, amikor már azt mondta, megmutatja a csapata, hogy képes minden meccset megnyerni.

A feljutás célja tehát megérett. Az eredmények tekintetében egyelőre az látszik, a KTE visszajuthat az első osztályba.

Ha ez megvalósul egy szépséghibája lesz azért a történetnek. A Széktói Stadion nem felel meg az MLSZ előírásainak és a hazai meccseit a KTE-nek idegenben kell játszania, míg nem lesz arra alkalmas stadion Kecskeméten. Volt néhány éve arról szó, hogy a város kapjon új stadiont az Orbán-kormány lázas stadionépítésében, de Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azt mondta, a város a saját büdzséjéből nem száll be az állami építkezésbe. Akkor ugyanis a kormány azt kérte Kecskeméttől, hogy valamennyi önrészt vállaljon be. Erről azóta is megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint nem az önkormányzat feladata támogatni a látványsportot, mások szerint viszont ezt a ziccert nem kellett volna elhalasztani.

Most itt tartunk. Könnyen lehet tehát első osztályú focicsapat ismét Kecskeméten, de egy ideig akkor idegenben kell játszaniuk a lila-fehér focistáknak. Mindenesetre a KTE szurkolók örülhetnek, mert Szabó István játékosai a vártnál máris túlteljesítettek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version