fbpx
10.8 C
Kecskemét
2024. február 23., péntek

FRISS HÍREK

Jogszerű – jogellenes – mégis jogszerű, a februári pedagógussztrájkról

- Advertisement -

Amíg a pedagógusok januári figyelmeztető sztrájkját első fokon jogszerűnek ítélte meg a bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogellenesnek nyilvánította azt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) most arról adott hírt, hogy a Kúria úgy döntött, jogszerű volt a sztrájk – írja a Mérce.

A sztrájk jogszerűsége körül kialakuló vita a sztrájk alatti „még elégséges szolgáltatás” mibenlétéről folyt. A szakszervezetek álláspontja az volt, hogy az olyan sztrájk értelmét veszti, ami alatt dolgozni kell, ráadásul ingyen, mivel a sztrájk alatti munkaidőért nem kapnak fizetést a tanárok.

Az elégséges szolgáltatás kérdésében a Fővárosi Ítélőtábla is a szakszervezeteknek adott igazat, a bíróság másodfokon csak azzal az indokkal ítélte jogellenesnek a januári sztrájkot másodfokon, mert a sztrájk idején még nem jutott az Ítélőtábla elé az ügy. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk, a szakszervezetek által ajánlott „még elégséges szolgáltatást” is beleértve – amely nem tartalmazta a tanítást a sztrájk alatt, csak a gyermekfelügyeletet – jogszerű volt.

Hasonló cikkünk:  Késik a napelemes pályázatok kifizetése, több cég csődbe is ment

A sztrájktárgyalások folytatódnak a szakszervezetek és a kormány között. Legutóbb június 28-án ültek le tárgyalni – ekkor a kormány, a sztrájktárgyalások során először, írásbeli ajánlattal érkezett a tárgyalásra. A szakszervezetek elégedetlenek a kormány ígéreteivel, több konkrétumot várnak.

via merce.hu

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...