fbpx
11.4 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

Shakespeare és Jókai a Kecskeméti Nemzeti Színház új évadában – Megtartották a 126. Évadnyitó társulati ülést

- Advertisement -

A társulati ülés vendégeit Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntötte, majd Cseke Péter, a színház igazgatója kiemelte a Katona József Színház idei jelmondatát:

„A színpad célja nagy,

A színpad célja szent”

Petőfi Sándor; Kecskemét, 1843.

Kiss Jenő színész oldott hangulatot teremtett, amikor elszavalta Petőfi Levél egy színész barátomhoz című versét. 

Az Évadnyitó társulati ülésen az igazgatóság több tagja is elmondta, milyen nehéz időket él meg a színház a Covid hullám óta,  és tájékoztatták a közönséget a következő év terveiről. 

Cseke Péter büszke volt a színházra és a kecskeméti közönségre, mert “a nehéz helyzet ellenére nagyon sok bérletet adtunk el a nyáron. Ez nagy felelősség és nagy boldogság is, mert ezek szerint a közönség kitart mellettünk.” 

Sipos Imre, prózai tagozatvezető az orwelli világokhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet. “9 héttel ezelőtt volt az Évadzáró társulati ülésünk. Olyan, mintha egy másik világba jöttünk volna vissza, elkezdeni az új évet. Rájöttem, hogy én az Állatfarmból a ló vagyok. Nem tudok másképp reagálni a nehézségekre, mint hogy még keményebben dolgozom. Szerintem nincs is más mód. Hiszek a művészet megújuló rejében, a színházban.”

Szeptember 1-jétől Pataki András a színház művészeti vezetője és igazgatóhelyettese lesz. “Érdemes optimistának maradnunk, mert a kulturális kormányzatnak értékalapú és közösségi létezést támogató célja van a színházzal… A kulturális támogatások homlokterében ott van a Kecskeméti Nemzeti Színház. A magyar, egészen speciális színházi kultúrát védeni kell.”

Hasonló cikkünk:  Négymillió forint támogatáshoz segíthetik a szavazatok a kecskeméti kórház pszichiátriai osztályát

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője örömmel jelentette be, hogy a társulat 10. évada kezdődik most el. A társulat az ország több pontjára elviszi majd a saját előadásait, és idén is együtt fog dolgozni a Katona József Színházzal. Kecskeméten a Kamaraszínházban kerül majd bemutatásra a Hattyú, a híres Csajkovszkij darab modern adaptációja.

Szente Vajk főrendező az évad előadásait mutatta be. A teljes 2022/23-as repertoár – Macbeth előadással és Csukás István mesével –  megtekinthető a színház weboldalán, de három darabot külön megemlítünk:

Az évadnyitó darab a Kőszívű lesz október 7-én. A musical ősbemutatója idén júniusban volt, de most először hallhatjuk majd élő zenei kísérettel a Jókai regény feldolgozását. A második félévben ismét egy operettel készül a színház. A Luxemburg grófja Lehár Ferenctől márciusban lesz látható Szente Vajk rendezésében. Az évad utolsó eladása egy kamaradráma lesz a Kecskeméti Törvényszéken. A 12 dühös embert Pataki András rendezi majd.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...