fbpx

FRISS HÍREK

Drágul minden is, jön a 100 forintos tojás

- Advertisement -

A határ a csillagos ég – szokták mondani, de egyre inkább úgy tűnik ez mára nem csak mondás, hanem a valóság is. A hús, a tojás és a tej ára is az ég felé tart, következményeként a háborúnak és az aszálynak. Az állattartóknál a takarmány ára az egyik legnagyobb költségelem, emellett pedig az energia is drágul, márpedig az állattartó telepek is használnak áramot és gázt.

A magyar gazdák minden állattartó ágazatban állománycsökkenésre és az állati termékek további drágulására számítanak. Drágul minden is, a takarmány, a rezsi- és üzemanyag, de még a csomagolóanyag is drágul.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta – „Szinte minden további feldolgozóipari önköltségelem – a logisztika, a vegyszer, a munkaruha, a szennyvízköltség stb. – kiszámíthatatlanul és folyamatosan emelkedik. A legnagyobb gond Magyarországon a tömegtakarmány-hiány, mind mennyiségben, mind pedig minőségben”. 

A legsúlyosabban érintette a háború és az aszály a kukoricát és a napraforgót, de a sorba beáll a búza, az árpa és a tritikálé is. A takarmányhelyzet ráadásul már a háború előtt sem volt különösebben kedvező. Harcz szerint jelenleg is csak nagyon drágán lehet szemes kukoricát beszerezni, és a többi abraktakarmány ára is feljebb ment még a tavalyi – eleve magas – szinthez képest is, ráadásul a kedvezőtlen euró–forint árfolyam tovább ront a helyzeten.

Tavaly megváltozott az a trend, hogy a legtöbb állattartó legalább egy évre előre próbálta biztosítani a takarmány-alapanyagokat. „Mivel a 2021-es év teljes egészében veszteséges volt az ágazatnak, így korábbi megtakarításaikat élték fel a termelők – nem maradt elegendő likvid forrás a még tovább növekedett takarmány-alapanyagok beszerzésére” – mondta el Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstartók és Sertéstenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a takarmány ára az élősertés árának kb. 70 százalékát teszi ki, így óriási szerepet játszik az ágazat jövedelmezőségében. „A jelenlegi takarmányárak már most is rendkívül magasak. Negyven-ötven százalékkal növekedett az elmúlt egy évben a hízótakarmány ára, miközben hosszú ideig az élősertés felvásárlási ára egyáltalán nem követte ezt az önköltség-növekedést – óriási veszteségeket könyveltek el a sertéstartók. 2022 márciusában elindult egy felvásárlásiár-emelkedési folyamat, de ez csak arra volt elég, hogy a leghatékonyabban termelő hizlaldák mára a nulla körüli állapotot elérték – senki sem ezért dolgozik.”

Az állati termékek biztosan tovább fognak drágulni a következő hónapokban. A dráguló takarmány és az energiaárak növekedése a baromfitartókat is sújtja, várhatóan itt is csökken majd az állomány. Szakértők szerint év végére 100 forint környékére drágulhat a most 65-70 forint körüli tojás is.

Hasonló cikkünk:  Irán Izrael elleni támadása érzékenyen érintheti az olaj árát is

A nyerstej literje 56 százalékkal drágult az utóbbi 1 évben, és egyelőre nem látni az áremelkedés végét. „Az elmúlt egy-másfél évben az EU-ban és idehaza is egyaránt rekordszintű emelkedést tapasztaltunk az árakban. Ez a tendencia igaz a nyerstejre, a fogyasztói folyadéktejekre és a magasabb feldolgozottságú tejtermékekre is. Egy ponton a magas fogyasztói árak hatására csökkenhet az eladott tejtermékek mennyisége. Ez a csökkenés a magasabb minőségű, drágább, prémium tejtermékeket, például a desszerteket érintheti először” – mondta Harcz.

Fitos Gábor szerint a sertéshús árának is növekednie kell, a takarmányárak mellett ugyanis az energia drágulása is szorítja a termelőket. A legtöbb magyar sertéstelepen gázzal fűtenek, és ezekben az ingatlanokban nem lehet egyszerűen a termosztát letekerésével költséget csökkenteni, hiszen ezzel a termelés is mérséklődne. Fitos szerint azonban sok sertéstartó nem tudja megfizetni a megemelkedett gázárakat. „Szakértői becslések szerint akár tíz-húsz százalékos önköltség-növekedést okozhat a jelenlegi árszint” – mondta a szakember.

Márpedig „a veszteségeket nem lehet tovább halmozni. Amennyiben jó minőségű, európai viszonylatban is magas állatjóléti feltételek mellett felnevelt sertésből készült, friss – és nem több ezer kilométert utaztatott – sertéshúst szeretnénk az asztalunkra, akkor rendbe kell tenni az ágazat jövedelemelosztását, és a fogyasztói áraknak növekedniük kell.”

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...