Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egyre több kaktusz található a természetben Kecskemét környékén is

- Advertisement -

Igaz, hogy száraz és forró nyár van mögöttünk, azonban az idegenhonos kaktuszok még nem a klímaváltozást jelzik. Gyors terjedésüket viszont elősegítheti, ha tartósan ilyen marad az időjárásunk.

A dísznövényként ismert kaktuszokat behurcolt növénynek tekinthetjük, és az elsődleges megtelepedések minden esetben emberi tevékenységre vezethetők vissza. A kaktuszok kiültetésének három fő oka lehet Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem ökológiai tanszékének kutatója szerint.

Vannak, akik csak ki akarják dekorálni velük a lakóhelyük környezetét, vannak, akik kíváncsiak, hogy a különböző kaktuszfajaik hogyan viselkednek a természetben és vannak, akik a természetben szabadon lévő területeteket használják a kaktuszállományuk szaporítására.

Ha egyszer a kaktuszok valamilyen okból elszabadulnak, onnantól gyorsan és hatékonyan terjednek, új élőhelyekre is eljuthatnak vegetatív szaporodással. Kelemenék már azt is bizonyították, hogy magról is képesek szaporodni hazánk természetes élőhelyein. A kaktuszok nem csak sivatagi növények, ahogy azt általában elképzeljük, hiszen őshazájukban, Észak-Amerikában az északi szélesség 55. fokáig és magashegységekben is megélnek. Alkalmazkodtak a hosszan tartó, akár mínusz 20-25 Celsius-fokokhoz és a változatos csapadékviszonyokhoz – mondta el Kelemen. Magyarországon eddig 15 faj alkalmi vagy tartós megtelepedését észlelték.

„A legtöbb állomány a Duna–Tisza köze nagyobb városainak (Kecskemét, Kiskunhalas, Szeged) közelében van. Persze előfordulhatnak olyan isten háta mögötti helyeken is, ahova még úttalan utakon sem lehet eljutni. A szakirodalomban eddig rendkívül kevés információ jelent meg a Magyarország természetközeli élőhelyein megtelepedett kaktuszokról, csupán négy előfordulásról számoltak be. Az interneten, illetve a nemzeti parkok adatbázisaiban ennél jóval több, húsz körüli előfordulásról volt információnk. Az idén indult »citizen science« adatgyűjtés (»Kaktuszok a természetben« Facebook-csoport) eredményeképpen azonban nem egészen egy év alatt megháromszorozódott az ismertté vált »kivadult« kaktuszállományok száma, jelenleg több mint 60 természetben való megtelepedésről tudunk. A kaktuszmegtelepedések mintegy fele a Duna–Tisza közén található, de például a Nyírségben, a Börzsönyben, a Pilisben, a Vértesben, a Gerecsében, a Bakonyban, a Mecsekben és a Villányi-hegységben is ismerünk állományokat” – mondta Kelemen András.

Hazánkban a heverő medvetalpkaktusz, a coloradói medvetalpkaktusz és a préri medvetalpkaktusz jelenthet veszélyt az élővilágra. Nyílt élőhelyeket kedvelő őshonos és védett növényfajt szoríthatnak ki, mint a báránypirosító, a homoki vértő, a homoki nőszirom vagy a kosborfélék közé tartozó pókbangó, de gyökérrendszerük révén a föld alatt is nagyon versenyképesek.

A kaktuszok kiirtása nehéz feladat, hiába húzgáljuk, vágjuk ki a növényeket, a nagy sarjtelepekben mindig maradnak föld alatti szárdarabok, amelyekről aztán újra kihajtanak. Itthon néhány penészgomba károsítja a kaktuszokat, és ezeket talán majd a védekezésben is fel lehet használni.

A Kiskunság homokterületein a kaktuszokon kívül más növényekkel is szennyezzük az élővilágot. Megfigyelték a kerti pálmaliliom vagy jukka invázióját is, és megjelent már olyan trópusi-szubtrópusi faj is, amelyiknek még magyar neve sincs.

Ha kirándulásaink, túrázásaink során kaktuszba botlanánk a természetben, célszerű lehet jelezni azt a már említett Facebook-oldalon vagy Kelemen András címén, így a szakemberek még több információt kaphatnak a kaktuszok elterjedéséről, de tanácsot is tudnak adni az eltávolításhoz.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version